Digitaal productontwikkelingsbureau legt technologisch jargon uit

15 december 2017

Consumenten en bedrijven kunnen het tempo waaraan nieuwe technologieën op hen afkomen amper bijhouden. Zo worden zij geconfronteerd met kunstmatige intelligentie, blockchain, Internet of Things en machine learning. Het Antwerpse digitale productontwikkelingsbureau Bagaar ontwikkelde een speciale website – een moderne, levende encyclopedie – om deze nieuwe technologieën behapbaar te maken voor een zo breed mogelijk publiek. “We willen de digitale revolutie democratiseren door jargon en buzzwords te vertalen en toegankelijker maken voor iedereen.”

Bagaar ontwikkelt digitale producten en diensten voor bedrijven die een transformatie doormaken. Vaak zijn dat Internet of Things-oplossingen, maar het kunnen ook andere technologieën zijn. “We merken elke dag dat onze klanten wel ongeveer weten wat die nieuwe technologieën precies inhouden, maar geen idee hebben of en hoe ze relevant kunnen zijn voor hun eigen bedrijf”, legt Georges Lieben, medeoprichter en CEO van Bagaar, uit. “Zo ontstond het idee voor een lexicon, een moderne technologische encyclopedie waarmee we de digitale revolutie begrijpelijk en toegankelijk willen maken.”

Technologisch jargon uitleggen

Op de website legt Bagaar technologisch jargon – van artificial intelligence tot ‘wordbarf’ – zo helder mogelijk uit. Gebruikers kunnen woorden en begrippen waarover zij meer uitleg willen voorstellen. De komende weken legt het Antwerpse bureau ook elke dag een begrip uit op haar sociale mediakanalen. Zo geeft sociaal onderneemster Sihame El Kaouakibi van WannaWork uitleg over “Mark Zuckerberg”, Christian Leysen van Xylos-AXE Group over het woord “Accelerator”, econoom Peter De Keyzer over “Singulariteit” en de dochtertjes van CCO Caroline Van Cauwelaert van Alloux over “Gamification”. Het is de bedoeling dat het technologisch lexicon gaandeweg uitbreidt.

“Nieuwe technologieën als artificiële intelligentie, blockchain of Internet of Things bieden mensen haast eindeloze opportuniteiten om hun leven en dat van anderen aangenamer en gemakkelijker te maken”, zegt Jannes van de Maele, medeoprichter en COO van Bagaar. “Maar die kunnen we pas grijpen als we begrijpen wat die technologieën voor ons kunnen doen. Daarom willen we met Bagaar ons steentje bijdragen aan het democratiseren van de digitalisering. Dit technologielexicon is trouwens ook voor ons een heel goede oefening. Om onze klanten wegwijs te maken in al die nieuwe technologieën, moeten we ze zélf in een paar zinnen kunnen uitleggen.”

Het lexicon van Bagaar

Pin It on Pinterest

Share This