Acco Accountants wint Exact Cloud Award 2017

11 december 2017

Acco Accountants is de winnaar van de Exact Cloud Award 2017, die werd uitgereikt op de Exact Accountancy Summit in Brussel. Het accountancykantoor levert klanten niet accountancy, maar ook fiscaal en juridisch advies. Het bedrijf telt 30 medewerkers en heeft vestigingen in zowel Mechelen, Antwerpen als Herentals.

Exact, de ontwikkelaar van cloudsoftware voor kmo’s, reikt de Cloud Award voor de derde keer uit in België. De onderscheiding groeide de voorbije jaren uit tot een referentie in de accountancysector. Naast Acco Accountants vallen nog twee andere bureaus in de prijzen: Mon3aan in de categorie “innovatie” en Crowe Horwath Vanhuynegem in de categorie “samenwerking met de klant”.

Digitale koptrekkers

In het ADAM Design Museum op de Heizel ontving partner Sven Cornelis van Acco Accountants de onderscheiding uit handen van Charlotte Pille van VGD, het kantoor dat de Exact Cloud Award 2016 won. Accountants- en auditbureau Vandelanotte kon de prijs in 2015 in de wacht slepen. 115 kantoren dongen mee naar de award, waarvan er 5 genomineerd werden.

Acco Accountants wint de Exact Cloud Award 2017 (bron: Exact)

Acco Accountants wint de Exact Cloud Award 2017 (bron: Exact)

Exact erkent sinds 2015 jaarlijks het meest vooruitstrevende accountancykantoor in België. Het doet dat om innovatie en digitale samenwerking te stimuleren in de accountancysector – een van de belangrijkste doelgroepen van Exact. Phill Robinson, CEO van Exact: “De accountancysector heeft de laatste jaren een stevige transformatie doorgemaakt, op gang gebracht door de opkomst van de cloud. Die biedt tal van opportuniteiten aan accountants om hun klanten nog beter te adviseren, vandaar dat we de koptrekkers elk jaar in de schijnwerpers plaatsen.”

Accountant voortaan consultant

Jan Lamaire, General Manager Exact België en Luxemburg: “De belangstelling voor de Exact Cloud Award stijgt ook elk jaar, zowel bij de deelnemende kantoren als bij hun klanten. Ondernemers nomineren steeds vaker hun eigen accountant, wat toont dat zij de toegevoegde waarde van de digital accountancy vanop de eerste rij ervaren. De accountant is nu een consultant geworden, die door de automatisering meer tijd én tools heeft om ondernemers wegwijs te maken in de cijfers achter hun business.”

Charlotte Pille, vennoot bij VGD: “Het was voor ons heel leuk de Exact Cloud Award 2016 te winnen. Ik denk dat we beseffen dat de digitalisering geen bedreiging voor de sector is, maar een kans om beter samen te werken met onze klanten. Vandaar dat deze prijs zo belangrijk is.”

Real-time inzicht in de financiën

De jury looft Acco Accountants voor het doorgedreven gebruik van digitale oplossingen, die hen helpen samen te werken met hun klanten. Zo verloopt zo goed als alle communicatie en samenwerking met de klanten online. Ook kunnen klanten hun eigen boekhouding uploaden. Dat zorgt ervoor dat de accountants real-time adviezen kunnen verstrekken over de financiële status van hun klanten, wat ondernemers in staat stelt beslissingen sneller te laten toetsen. Ook heeft Acco Accountants een eigen app ontwikkeld voor de wisselkoersen van vreemde valuta, gericht op ondernemers die zaken doen buiten de eurozone.

Sven Cornelis, partner van Acco Accountants, is opgetogen over de overwinning: “We zijn vereerd met de Exact Cloud Award 2017 naar huis te mogen gaan. En dit is nog maar de start: ook al begonnen we twee jaar geleden met digitaliseren, we blijven ervoor ijveren iedereen – medewerkers en klanten – mee te krijgen. Maar eerst gaan we dit goed vieren op kantoor!”

Boekhoudingsproces digitaliseren

In de deelcategorie “Innovatie” was Mon3aan de winnaar. Het cloud-accountancykantoor uit het Oost-Vlaamse Gavere zet in het op het in sterke mate digitaliseren en stroomlijnen van het gehele boekhoudingsproces. Ze implementeren ook accountancysoftware bij ondernemers.

Crowe Horwath Vanhuynegem, met kantoren in Antwerpen, Brussel en Mechelen, scoorde dan weer in de categorie “Samenwerking met de klant”. Het bureau ziet zichzelf als de coach van hun klanten, en biedt hen naast accountancy- en taksdienstverlening ook andere expertise, zoals bijvoorbeeld HR-diensten.

Een sector in volle transformatie

De uitreiking van de Exact Cloud Award vormde dit jaar het slot van de Exact Accountancy Summit, waar verschillende experts en opiniemakers hun visie op de sector deelden. De genodigden woonden onder meer een dubbelgesprek bij met Mirjam Vermaut van BIBF en Bart Van Coile van IAB, de twee sectorfederaties in accountancy, boekhouden en fiscaliteit. Dit werd gemodereerd door journalist en IT thought leader Luc Blyaert.

Mirjam Vermaut van BIBF: “De boekhouder moet innoveren. Innoveren als boekhouder is bouwen aan je toekomst. Daar proberen we onze leden op te sensibiliseren. Tegelijk pleiten we voor een geleidelijke transformatie, op het tempo van de ondernemers die klant zijn bij onze boekhouders.”

Rol van accountant is veranderd

Bart Van Coile van IAB: “De rol van de accountant is veranderd. Het is uitgegroeid van een cijferberoep naar consultancy. De digitalisering en tools als Exact hebben deze positieve evolutie mogelijk gemaakt. We kunnen onze leden dus enkel maar stimuleren verandering te omarmen en te zien als een kans.”

Pin It on Pinterest

Share This