Internet of Things in de praktijk: drie succesvolle cases

29 november 2017

Het Internet of Things (IoT) is een belangrijk onderdeel van de toenemende digitalisatie. Ook biedt het vele voordelen voor bedrijven. Steeds meer van die bedrijven plaatsen dan ook sensoren op allerlei netwerkapparatuur om voortdurend data te kunnen verzamelen. Door deze data met een specifiek doel te analyseren, zorgen ze voor transparantie en zijn productieprocessen te optimaliseren. Data is zo een onderscheidende factor geworden in de strijd met de concurrentie. Daarom speelt een goed databeheer een belangrijke rol in het succes van een organisatie. Dit betekent dat data uit verschillende bronnen altijd en overal beschikbaar is om te analyseren. Samen met de juiste analytics- en storage-oplossing hebben bedrijven de sleutel tot succes in handen voor elk IoT-project. Als voorbeeld vindt u hieronder drie cases van bedrijven in verschillende sectoren. Zij hebben er door een optimale dataverzameling en -analyse voor kunnen zorgen dat hun doelstellingen zijn behaald.

Case 1 | Manufacturing: optimalisatie van de supply chain voor een gereedschapsproducent

Er is een bedrijf dat industriële ovens gebruikt om gereedschap te produceren. Diverse onderdelen moeten daarbij op verschillende temperaturen verwarmd worden. Sensoren monitoren continu de temperatuur en de tijd die ovens nodig hebben om op te warmen en af te koelen. Deze producent wilde het energiebeheer verbeteren om zijn kosten hiervoor terug te brengen. De belangrijkste vragen: hoe is het energieverbruik en de doorvoertijd van een oven te optimaliseren? Is het efficiënter om actief of passief te koelen na het verwarmingsproces? En wanneer bereikt de oven de juiste temperatuur voor de volgende tool? Het bedrijf ging een IoT-project aan en plaatste de temperatuursensordata in een centraal Hadoop-cluster. SAP Smart Data Access linkte de data virtueel met het ERP-systeem, dat nu de supply chain optimaal kon beheren. Omdat de data niet gekopieerd hoefde te worden naar het ERP-systeem, waren de prestaties altijd goed, hoe groot het databestand van de sensor ook was. Het resultaat van het project: het energieverbruik nam behoorlijk af. En de productie was veel kostenefficiënter.

Case 2 | Gezondheidszorg: snelle hulp voor senioren

Singapore-stad implementeerde een IoT-pilot voor senioren in gemeentelijke huisvestingen om ze te voorzien van snellere medische hulp bij noodgevallen. De appartementen waren uitgerust met een intelligent waarschuwingssysteem dat de activiteiten van bewoners opneemt via bewegingssensoren. Het systeem analyseert deze en vergelijkt ze met gangbare bewegingspatronen. Als er afwijkingen zijn – denk aan als een bewoner inactief is voor een langere tijd dan normaal – laat het systeem een alarm horen en stuurt het een bericht naar de verantwoordelijke. De senioren hebben ook draagbare ‘paniek’-knoppen die ze op elk moment kunnen indrukken. De meeste deelnemers aan de pilot vonden het eenvoudig om het waarschuwingssysteem te gebruiken en zagen het niet als een inbreuk op hun privacy. De nieuwe technologie gaf ze namelijk meer veiligheid.

Case 3 | Voedingsindustrie: edge computing voor chocoladerepen

Een snoepleverancier wilde voorkomen dat metaal van de lopende band tijdens productie loskomt en in chocoladeproducten valt. Dit gebeurt nog wel eens in de branche en leidt vaak tot dure terugroepacties en reputatieschade. Door gebruik te maken van sensoren, meet de fabrikant de trillingen van de band die suiker transporteert. Voordat het loskomen van het metaal plaatsvindt, verandert de frequentie van zijn trillingen licht – een afwijking die voorspelt dat er een incident staat te gebeuren. De producent gebruikt nu edge computing om de data van de bewegingssensoren aan de lopende band te checken. Het systeem filtert het continue signaal ‘ik tril’ eruit als onbelangrijk. Echter, als de trilfrequentie verandert, stopt de lopende band automatisch en wordt de data verstuurd naar het centrale dataplatform. Daar analyseert een expert het incident en is hij in staat om met een oplossing te komen voordat er echte schade plaatsvindt.

Sven Schoenaerts

Sven Schoenaerts

Managing Director van NetApp in de Benelux

Pin It on Pinterest

Share This