SAP optimaliseert prestaties zeilers AkzoNobel met biometrische sensoren

3 november 2017

De bemanningsleden van team AkzoNobel zijn voor de Volvo Ocean Race 2017-2018 door SAP uitgerust met biometrische sensoren. Met behulp van Internet of Things-technologie van SAP Leonardo IoT Edge monitort AkzoNobel de fitnessniveaus en de mate van uitputting van de bemanningsleden. Op basis van de verzamelde data kan het team de prestaties optimaliseren.

“Voorheen waren aspecten als het weer en de ideale route de belangrijkste aandachtsgebieden. De door SAP beschikbaar gestelde technologie geeft ons een instrument in handen waarmee we de beste prestaties uit de bemanning halen”, zegt Simeon Tienpont, de schipper van team AkzoNobel. Tienpont stelt dat dergelijke technologie helpt de grenzen van de zeilsport te verleggen en uiteindelijk het verschil kunnen maken voor het team.

Biometrische data kan competitief voordeel geven

Fysieke en mentale uitputting zijn tijdens de acht maanden durende race de grootste bedreigingen voor de bemanning. SAP heeft vijf bemanningsleden van team AkzoNobel uitgerust met sensoren voor het vastleggen van biometrische gegevens. De sensoren dragen ze 24 uur per dag, zeven dagen per week, gedurende de gehele raceperiode van acht maanden.

De verzamelde data geven naar verwachting inzicht in aspecten als vermoeidheid, uitputting, stress en de reactie op weersomstandigheden. Daarnaast heeft het systeem toegang tot de data van de Volvo Ocean 65-raceboot. Het team kan door deze combinatie inzichten uit de data in de juiste context plaatsen.

De bemanningsleden van team AkzoNobel zijn voor de Volvo Ocean Race 2017-2018 door SAP uitgerust met biometrische sensoren (bron foto: SAP)

De bemanningsleden van team AkzoNobel zijn door SAP uitgerust met biometrische sensoren (bron foto: SAP)

Door biometrische gegevens en realtime analytics in te zetten kan team AkzoNobel het fitnessniveau en mate van herstel. De uitkomsten van de analyse worden gedurende de race gepresenteerd in een specifiek voor de schipper ontworpen user interface. Hierdoor wil team AkzoNobel een concurrentievoordeel creëren.

SAP Leonardo IoT Edge en Foundation

SAP Leonardo IoT Edge, onderdeel van het SAP Leonardo-innovatieplatform, wordt gebruikt voor het vastleggen van de biometrische data van de bemanning op zee. Deze technologie kan de sensordata verwerken en opslaan zonder internet- of dataverbinding. Wanneer de boot aanmeert bij één van de twaalf tussenstops, worden de data geanalyseerd op het platform SAP Leonardo IoT Foundation. De uitkomsten van deze predictive analytics worden beschikbaar gesteld en helpen de schipper bij de voorbereiding op de volgende etappe van de race.

“Dit is een uitstekend voorbeeld van hoe het verbinden van mensen, processen en dingen met leidende digitale technologie prestaties kunnen verbeteren”, zegt Dr. Tanja Rueckert, president IoT & Digital Supply Chain bij SAP. “De fysieke conditie en mentale veerkracht van bemanningsleden zijn belangrijke factoren en kunnen het verschil maken tussen winst of verlies. SAP Leonardo IoT helpt team AkzoNobel met inzichten in de fysieke conditie van de bemanning en maakt daarmee betere beslissingen en maximale prestaties mogelijk.”

Pin It on Pinterest

Share This