Onbedoeld vrijkomen van inert gas bij Microsoft leidt tot kettingreactie

6 oktober 2017

Een probleem tijdens routine-onderhoud aan een brandblussysteem in een datacenter van Microsoft heeft tot downtime geleid voor Azure-gebruikers. Tijdens het onderhoud kwam onverwachts inert gas vrij, wat een kettingreactie heeft veroorzaakt.

Dit meldt Microsoft. Het incident deed zich voor op 29 september en leidde tot connectiviteitsproblemen voor een deel van de klanten van de Azure regio North Europe. Zij ervoeren problemen met onder meer Virtual Machines, Cloud Services, Azure Backup, App Services\Web Apps, Azure Cache, Azure Monitor, Azure Functions, Time Series Insights, Stream Analytics, HDInsight, Data Factory en Azure Scheduler, Azure Site Recovery.

Kettingreactie

Microsoft meldt in een verklaring dat tijdens routinematige onderhoud om onbekende reden intert gas is vrijgekomen, wat een kettingreactie heeft veroorzaakt. Op het moment dat het brandblussysteem onbedoeld in werking trad, werden luchtbehandelingsunits in het datacenter automatisch uitgeschakeld. Dit is een standaardmaatregel bedoeld om verdere verspreiding van een brand te voorkomen.

Het bedrijf geeft aan dat direct duidelijk was dat het intert gas onbedoeld was vrijgekomen. Technici zijn daarom direct aan de slag gegaan met het herstarten van de luchtbehandelingsunit, wat 35 minuten in beslag heeft genomen. In deze periode steeg de temperatuur in de getroffen zone echter tot boven de normale operationele waarden. Sommige systemen in deze zone werden hierdoor automatisch uitgeschakeld of opnieuw opgestart om oververhitting te voorkomen.

Langdurige problemen

In sommige gevallen werden systemen ongecontroleerd afgeschakeld, wat het herstarten van deze systemen heeft vertraagd. Gebruikers van Virtual Machines, Cloud Services, Azure Backup, App Services\Web Apps, Azure Cache, Azure Monitor, Azure Functions, Time Series Insights, Stream Analytics, HDInsight, Data Factory en Azure Scheduler, Azure Site Recovery hadden hierdoor zeven uur lang met problemen te maken.

Microsoft benadrukt dat het incident geen impact heeft gehad om de energievoorziening van het datacenter of de getroffen servers. Microsoft heeft verder onderhoud aan het brandblussysteem uitgesteld totdat duidelijk is waardoor het inert gas onbedoeld is vrijgekomen.

Pin It on Pinterest

Share This