Zweden wordt thuishaven van 35MW datacenter voor mijnen cryptovaluta

2 oktober 2017

The Future of Mining, een organisatie die eigendom is van een groep Amerikaanse investeerders, gaat een 35MW datacenter bouwen in het noorden van Zweden voor het mijnen van cryptovaluta. De organisatie kiest voor deze regio met het oog op de goedkope energie die hier beschikbaar is.

The Future of MiningHet mijnen van cryptovaluta kost veel energie, wat impact heeft op de winstgevendheid van een dergelijke organisatie. Zweden is een interessante locatie voor dergelijke datacenters, aangezien dit land van alle Europese landen de goedkoopste energie voor datacenters aanbiedt.

Gefaseerd gebouwd

Het datacenter van The Future of Mining wordt gebouwd in een bestaand pand van 1.500m² dat voorheen eigendom was van de Zweedse nationale telecomagentschap. Het pand ligt naar een 80MW onderstation van energiemaatschappij Vattenhal. Het datacenter wordt gefaseerd gebouwd, waarbij de eerste fase een capaciteit krijgt van 5MW. The Future of Mining wil het datacenter snel opschalen en hoopt binnen 18 maanden een capaciteit van 35MW te realiseren.

Het datacenter wordt gebouwd in een regio die de ‘Node Pole’ wordt genoemd. Dit is project van de energiemaatschappijen Vattenfall en Skellefteå Kraft waarmee zij het noorden van Zweden op de kaart zetten als een aantrekkelijke vestigingsplek voor datacenters. Het project is gericht op de Zweedse gemeentes Luleå, Boden en Piteå. De Node Pole is de thuishaven van verschillende grote datacenters. Zo heeft Facebook in 2013 een groot datacenter geopend in het Zweedse Luleå, dat onderdeel uitmaakt van de Node Pole. Het Britse colocatiebedrijf Hydro66 en de Zweedse bitcoin miner KnCMiner beschikken daarnaast over datacenters in het Zweedse Boden.

Pin It on Pinterest

Share This