Deltalink voorspelt de toekomst van IT-distributie

2 oktober 2017

Wat is de toekomst van IT-distributie? Waar liggen de uitdagingen? En wat zijn de trends voor de komende 25 jaar? Value Added Distributor Deltalink heeft zijn vijfentwintigste verjaardag onlangs feestelijk gevierd in Café Local in Antwerpen. Dat gebeurde onder meer met een debat over de toekomstige ontwikkelingen in de sector. Conclusie? De focus verschuift naar cloudportals en IoT. ‘Beveiling’ blijft een zeer belangrijk thema en IT-distributeurs breiden best ook hun dienstenpakket verder uit.

DeltalinkOnder meer oprichter Johan Cools, die in 1991 Compurama bvba boven de doopvont hield in het Antwerpse Lier, was aanwezig vijfentwintigste verjaardag van Value Added Distruibutor Deltalink. Compurama heeft als kernactiviteit de import en distributie van netwerkapparatuur in België en Luxemburg. Het bedrijf was de allereerste West-Europese D-Linkdistributeur van onder andere het Lansmart besturingssysteem voor MS Dos-computers en netwerkinterfacekaarten via telefoonkabel.

Deltalink

Drie jaar later veranderde de naam in Deltalink en werd Jean Christophe Thiry vennoot. De kantoren verhuisden ondertussen naar Hever bij Mechelen, maar sinds 1999 zit Deltalink in Sint-Katelijne-Waver. Na de millenniumwissel bleef het bedrijf groeien met onder andere nieuwe contracten voor Zyxel en Fortinet. Het eerste produceert netwerkapparatuur en analoge modems, het tweede firewalls.

Deltalink heeft in 2017 nieuwe werknemers voor de diensten Marketing, Telemarketing, Account Management en Support aangetrokken. Daarnaast heeft het bedrijf zijn website vernieuwd. www.deltalink.be

Rol van distributeur verandert

Maar wat zijn de grote uitdagingen van de toekomst? Dan kom je al snel bij de cloud uit. De focus verschuift ongetwijfeld van hardware-verkoop naar licenties en nieuwe dienstmodellen als WAAS (Wifi as a service). Die evolutie is al een tijd bezig, sinds de komst van het internet en de opgang van de cloud, maar zet zich ongetwijfeld nog verder en versneld door in de toekomst.

De evolutie naar clouddiensten verandert ook de rol van de distributeur. Er ontstaat een wildgroei aan cloudportals om de diverse online diensten technisch en administratief te beheren. De grote uitdaging hierbij is het efficiënt en vlot gebruik van al die portals, zowel door de distributeur als door de reseller.

Cloud, IoT en security

Deltalink plant alvast een uitdieping van zijn dienstverlening en wil de resellers bijstaan in het omschakelen naar cloud-business, IoT, security en diensten. Het internet nestelt zich nog meer in het leven van elke dag met The Internet of Things. Producten worden uitgerust met een IP-verbinding, denk maar aan domotica. Maar het is ook uitkijken naar wat er beweegt op het vlak van artificiële intelligentie, een heel nieuwe technologie die veel nieuwe mogelijkheden biedt. In het zog hiervan zullen nieuwe producten en diensten verschijnen in de komende jaren. Verder blijft de focus op security zich handhaven.

Ondanks de nieuwe evoluties blijft er ook in de toekomst plaats voor een Value Added Distributor (VAD), voorspelt Deltalink. De Belgische markt is immers sterk gedifferentieerd en vraagt om een specifieke aanpak. Denk maar aan de lokale verschillen in taal en cultuur. Of vendors met een niche product of met een product dat meer support nodig heeft, waar een meer algemene distributeur minder zin in heeft. Een VAD is en blijft een onmisbare schakel in verkoopproces want de meerwaarde die hij kan bieden op lokaal vlak voor elke vendor staat buiten discussie.

Relatie tussen distributeur, vendor en reseller

“Deltalink blijft in de komende jaren trouw aan zijn missie: de relaties tussen distributeur, vendor en reseller in stand houden en verbeteren”, zeggen Johan Cools en Jean-Christophe Thiry. “De kwaliteit van die relatie bepaalt immers hoe succesvol een dienst of product is. Onze missie wordt trouwens weerspiegeld in onze naam. ‘Delta’ verwijst in het Grieks namelijk naar de driehoek, symbool van die interactie. In de komende jaren gaan we nog beter naar onze klanten luisteren zodat we weten wat hun noden zijn en hoe we hen kunnen helpen. Alle nieuwe technologieën ten spijt is het de relatie en interactie met de vendor en reseller die het verschil zullen maken. Kortom, we zijn vastberaden om onze naam als Value Added Distributor ook in de toekomst alle eer aan te doen en zo dicht mogelijk bij de resellers en vendors te staan. Ultieme doel? Samen een gezonde en bloeiende business uitbouwen.”

Pin It on Pinterest

Share This