IaaS public cloud markt met 31% gegroeid

29 september 2017

De Infrastructure as a Service (IaaS) public cloud markt is in 2016 gegroeid tot 22,1 miljard dollar. Dit is een groei van 31% ten opzichte van de 16,8 miljard dollar die de markt in 2015 waard was. Amazon is de grootste speler op de markt, gevolgd door Microsoft en Alibaba.

Dit blijkt uit onderzoek van Gartner. “De markt voor cloud diensten groeit sneller dan nagenoeg iedere andere IT-markt, waarbij veel van deze groei ten koste gaat van traditionele non-cloud oplossingen”, aldus Sig Nag, onderzoeksdirecteur bij Gartner. “De vraag naar cloud gebaseerde IaaS blijft snel groeien, en de forse groei van IaaS drijft ook groei in gerelateerde cloud markten. Terwijl Platform as a Service (PaaS) en Software as a Service (SaaS) eveneens sterke groei laten zien, groeit IaaS naar verwachting in de komende vijf jaar het snelst.”

AWS is marktleider

Amazon Web Services (AWS), Microsoft Azure en Alibaba laten bovengemiddelde groei zien in de IaaS public cloud markt. Amazon is marktleider met een marktaandeel van 44,2%. Dit is volgens Gartner vooral te danken aan het feit dat Amazon een brede reeks bedrijven weet te bedienen, variërend van cloud native startups tot middelgrote bedrijven die traditionele applicaties willen migreren en grote bedrijven die transformationele migraties naar de cloud uitvoeren.

Microsoft staat op de tweede positie met een marktaandeel van 7,1%. Het bedrijf zag zijn marktaandeel met 61,1% groeien ten opzichte van 2015. Microsoft heeft zijn positie op de markt weten te verstevigen door gerichte investeringen in de ontwikkeling van IaaS aanbod en zowel sterke sales als marketing.

127% groei voor Alibaba

Alibaba staat op de derde plaats met een marktaandeel van 3%. Het bedrijf zag zijn marktaandeel met 127% groeien. Gartner wijst erop dat Alibaba de dominante speler is op de Chinese cloud markt en zijn activiteiten actief uitbreid naar andere markten. Zo heeft het bedrijf in 2016 de lancering van vier nieuwe datacenters in Europa, Australië, het Midden-Oosten en Japan aangekondigd.

De ontwikkeling op de IaaS public cloud markt in 2016 (bron: Gartner)

“De wereldwijde markt voor public cloud diensten blijft groeien en wordt gedreven door digitale business initiatieven, datacenterconsolidaties en de migratie van applicaties naar de cloud”, aldus Nag. “Strategische technologiepartners moeten zowel relevante producten als partner-gebaseerde ecosystemen bouwen om te kunnen profiteren van de kans die dit biedt.”

Pin It on Pinterest

Share This