Vinden van gekwalificeerd datacenterpersoneel blijkt een uitdaging

15 september 2017

Bijna 60% van de bedrijven wereldwijd zegt over voldoende on-premise datacentercapaciteit en -ruimte te beschikken om de behoeften voor tenminste de komende vijf jaar op te vangen. Tegelijkertijd geeft 73,3% van de bedrijven aan moeite te hebben voldoende gekwalificeerd datacenterpersoneel te vinden.

Dit blijkt uit het onderzoekt ‘Voice of the Enterprise: Datacenter Transformation’ van onderzoeksbureau 451 Research. Ondanks de migratie naar de cloud blijven bedrijven de komende jaren inzetten op on-premise datacenters. Organisaties geven over het algemeen aan te verwachten dat het totaal aantal ICT-medewerkers zal afnemen, maar dat het aantal professionals dat specifiek is toegespitst op datacenter en facilitaire taken gelijk zal blijven. 63% van de respondenten geeft aan dat dit vooral te danken is aan de groei van hun totale business, terwijl meer dan een derde aangeeft dit personeel nodig te hebben om te voldoen aan de groei van specifieke projecten binnen hun bedrijf.

Tekort aan datacenterpersoneel

73,3% van de bedrijven noemt het vinden van datacenter- en facilitairpersoneel moeilijk is. De drie belangrijkste redenen hiervoor zijn dat huidige kandidaten vaardigheden en ervaring missen, een te hoog salaris verwachten of dat er simpelweg te weinig kandidaten beschikbaar zijn in de regio waarin de organisatie actief is.

“Het goede nieuws is dat veel organisaties op dit moment nog niet met een tekort aan datacenterpersoneel en facilitaire managers te maken hebben”, zegt Christian Perry, die als analist betrokken was bij het onderzoek. “Bedrijven die wel recruitmentproblemen hebben, geven aan door het tekort aan beschikbaar talent vooral op te lossen door nieuwe vaardigheden aan te leren aan bestaand personeel.”

Geen reden om over te stappen op managed services

Slechts 19,2% van de ondervraagde organisaties geeft aan dat het tekort aan gekwalificeerd datacenterpersoneel reden is om over te stappen op managed service providers. 451 Research stelt dat er voor managed service providers en infrastructuurleveranciers kansen liggen in het assisteren van klanten bij het trainen van personeel. Als voorbeeld noemt het onderzoeksbureau het leveren van trainingen op het gebied van milieuvriendelijke verwarmings-, ventilatie- en airconditioningtechnologieën.

20,5% van de organisaties die met personeelstekorten te maken hebben geven aan workloads te willen verplaatsen naar de public cloud. 42% geeft echter aan dat hun investeringen in de public cloud niet worden beïnvloed door het tekort aan personeel. 32,1% wil meer investeren in het aantrekken van talent.

De impact van personeelstekort op toekomstige uitgaven van bedrijven (bron: 451 Research)

‘Ontbreken van specialisten levert risico’s op’

“Indien een IT-team primair bestaat uit generalisten, zijn bedrijven eerder geneigd te investeren in het veilig stellen van talent ten opzichte van bedrijven waar veel specialisten actief zijn”, aldus Perry. 451 Research stelt dat organisaties met silo’s niet snel geneigd zijn hun IT-team significant om te vormen, terwijl bedrijven met veel generalisten geneigd zijn nog meer generalisten aan te nemen. Het onderzoeksbureau waarschuwt dat dit risicovol is en het moeilijk maakt het vertrek van gespecialiseerd personeel op te vangen.

Pin It on Pinterest

Share This