‘Google biedt onderzoekers via de cloud toegang tot kwantumcomputers’

18 juli 2017

Google wil onderzoekers via de cloud toegang gaan geven tot vroege versies van zijn kwantumcomputers. Hiermee richt het bedrijf zich voornamelijk op laboratoria en onderzoekers op het gebied van kunstmatige intelligentie (AI).

Dit meldt Bloomberg op basis van een interne presentatie van Google die het persbureau in handen heeft. In de presentatie zet Google zijn ontwikkelingen op het gebied van kwantumcomputers uiteen. Zo bevat de presentatie een slide waarin een nieuw project genaamd ‘Embryonic quantum data center’ wordt beschreven, terwijl een andere slide ProjectQ beschrijft. ProjectQ is een open source project dat ontwikkelaars in staat moet stellen code te schrijven voor kwantumcomputers.

Gratis toegang

“Ze (red: Google) zijn behoorlijk open over het feit dat zijn kwantumhardware bouwen en zullen, ergens in de toekomst, hiervan een cloud dienst maken”, zegt Peter McMahon, onderzoeker op het gebied van kwantumcomputers van de Stanford University. Jonathan DuBois, een wetenschapper verbonden aan het Amerikaanse Lawrence Livermore National Laboratory, geeft aan dat medewerkers van Google kenbaar hebben gemaakt dat het bedrijf zijn kwantumcomputer beschikbaar wil maken via de cloud. Ook zou Google hebben aangegeven dat zowel overheden als academische onderzoekers gratis toegang krijgen tot deze cloud dienst.

Google is overigens niet de enige die via de cloud toegang biedt tot kwantumcomputers. IBM maakte in 2016 al bekend een dergelijke dienst te lanceren.

Pin It on Pinterest

Share This