‘TCO van serverless computing is lager dan van VM’s en containers’

3 juli 2017

Serverless computing biedt voor het overgrote deel van de toepassingen een lagere total cost of ownership (TCO) dan virtuele machines (VM’s) en containers. IBM biedt in de meeste gevallen de laagste TCO, maar in sommige gevallen is Microsoft goedkoper.

Dit blijkt uit de Cloud Price Index van 451 Research. Het onderzoeksbureau heeft serverless computing van vier grote cloud providers onder loep genomen: Amazon Web Services (AWS), Google, Microsoft en IBM. De TCO van serverless computing is in veel gevallen lager dan die van VM’s, ook als deze VM’s containers hosten. Dit komt vooral doordat ontwikkelaars de infrastructure niet hoeven te provisioneren, configureren en beheren.

Wanneer is serverless computing goedkoper?

451 Research geeft hiervoor een voorbeeld scenario: indien een serverless computing voor slechts driekwart van de maand, hoeft serverless computing slechts 10 minuten te besparen op de operationele overhead om een lagere TCO op te leveren dan virtuele machines. Indien de tijd die ontwikkelaars kwijt zijn aan provisioneren, configureren en beheren niet wordt meegerekend, is serverless computing goedkoper indien de code minder dan 500.000 keer per maand wordt gedraaid.

Welke provider het goedkoopst is hangt af van de toepassing die klanten voor ogen hebben. Zo is IBM het goedkoopst voor scripts die slechts 0,1 seconde duren, terwijl Azure goedkoper is voor scripts van 10 seconden. Daarnaast wijst 451 Research erop dat klanten bij IBM exact kunnen specificeren hoeveel geheugen zij nodig hebben, terwijl andere providers dit afronden en klanten betalen voor ongebruikte capaciteit. 451 Research stelt dat de huidige tarieven van de verschillende providers in belangrijke mate overeenkomen. Het onderzoeksbureau verwacht dat serverless computing dit jaar opnieuw in prijs zal worden verlaagd.

‘Meer dan een hype’

“Serverless is meer dan een hype; het heeft de potentie de manier waarop we applicaties in de cloud ontwikkelen, bouwen en draaien te transformeren. Het begrijpen van de economie van serverless computing is essentieel om de potentie tot het verstoren van de industrie te begrijpen. Freemium serverless aanbiedingen van de vier grote cloud providers zorgen nu al voor groei van servless services door het uitvoeren van experimenten te stimuleren en bedrijven te helpen vaardigheden op te doen. Dit kan ervoor zorgen dat serverless de volgende grote prijzenoorlog in de cloud gaat worden”, aldus Owen Rogers, onderzoeksdirecteur van de Digital Economics Unit van 451 Research.

Pin It on Pinterest

Share This