Justitie VS vraagt Hooggerechtshof om oordeel in zaak rond Ierse e-maildata Microsoft

26 juni 2017

Het Amerikaanse ministerie van Justitie vraagt het Amerikaans Hooggerechtshof zich te buigen over een rechtszaak rond e-maildata van Microsoft. Het gaat om data van een gebruiker die staat opgeslagen in Ierland.

Dit meldt VentureBeat. De rechtszaak speelt al langer. Een rechter oordeelde in 2014 al dat Microsoft gehoor moest geven aan een verzoek van het ministerie van Justitie om de gebruiksgegevens van een gebruiker te overhandigen die staat opgeslagen op een Ierse webserver. Microsoft weigerde echter en ging in hoger beroep tegen de uitspraak. Vorig jaar bepaalde een rechter in dit hoger beroep dat de data niet hoeft worden overgedragen. Nu wil het Amerikaanse ministerie van Justitie dus dat het Hooggerechtshof zich over de zaak buigt.

Precedent scheppen

De zaak kan mogelijk een precedent scheppen voor Amerikaanse dataverzoeken die betrekking hebben op data die door Amerikaanse bedrijven op servers buiten de Verenigde Staten (VS) zijn opgeslagen. Indien het Hooggerechtshof besluit dat Microsoft de data moet overgedragen aan het Amerikaanse ministerie van Justitie, kan dit ertoe leiden dat ook andere bedrijven gedwongen worden te voldoen aan dergelijke dataverzoeken. Het is nog niet bekend of het Hooggerechtshof de zaak in behandeling neemt.

Brad Smith, president en chief legal officer van Microsoft, roept in een blogpost op nieuwe regelgeving op te stellen rond dataverzoeken. Smith geeft aan erop te vertrouwen dat Microsoft met haar argumenten het Hooggerechtshof zal overtuigen van zijn gelijk. Microsoft zou echter liever samenwerken met het ministerie van Justitie en het Amerikaanse Congress aan nieuwe wetgeving die voor iedereen werkbaar is, in plaats van te ruziën over een verouderde wet.

Pin It on Pinterest

Share This