Cloud-gebaseerde beveiligingsdiensten blijven in populariteit groeien

23 juni 2017

De vraag naar cloud-gebaseerde beveiligingsdiensten blijft sterk. Naar verwachting komt de omzet uit deze diensten in 2017 uit op 5,9 miljard dollar, een stijging van 21% ten opzichte van 2016. De markt voor cloud-gebaseerde security oplossingen groeit hiermee harder dan de totale IT-security markt. Naar verwachting is de markt in 2020 zo’n 9 miljard dollar waard.

Dit voorspelt onderzoeksbureau Gartner. “E-mail security, web security, identity and access management (IAM) blijven de top 3 cloud prioriteiten voor organisaties”, zegt Ruggero Contu, onderzoeksdirecteur bij Gartner. Mainstream diensten die deze prioriteiten adresseren, waaronder security information and event management (SIEM) en IAM, en opkomende diensten groeien naar verwachting het snelst. Opkomende diensten diensten zijn onder andere threat intelligence enablement, cloud-gebaseerde malware sandboxes, cloud-gebaseerde data-encryptie, endpoint protection management, threat intelligence en web application firewalls (WAFs).

 

IDaaS = identity and access management as a service
Note: Numbers may not add to totals shown due to rounding.
Source: Gartner (June 2017)

Veel vraag vanuit mkb

Kleine en middelgrote bedrijven drijven de groei, aangezien zij zich in toenemende mate bewust zijn van security dreigingen. Daarnaast zien zij het gebruik van cloud-gebaseerde diensten als een methode om de kosten te reduceren. Zo brengt het draaien en koeling van hardwaregebaseerde securityapparatuur en de benodigde vloerruimte in het datacenter flinke kosten met zich mee.

“Het cloud medium is een natuurlijke match met de behoeften van MKB’ers. De eenvoud van de uitrol en het beheer, pay-as-you-consume betaalmodellen en vereenvoudigde features maken dit model aantrekkelijk voor organisaties die zelf niet over het benodigde personeel beschikken”, aldus Contu.

Ook grootzakelijke klanten investeren meer

Ook grootzakelijke klanten investeren echter meer in cloud-gebaseerde security oplossingen. Een andere belangrijke motivatie om cloud-gebaseerde oplossingen te omarmen is het feit dat deze volledig vanuit de cloud worden geleverd, geüpdatet en beheerd. Dit zorgt voor minder belasting op de IT-afdeling, die minder tijd en geld kwijt is aan implementatie en kosten. Dit is ook voor grote bedrijven een belangrijke motivatie om voor cloud-gebaseerde security oplossingen te kiezen.

Contu wijst er ook op dat deze verschuiving een bedreiging kan vormen voor leveranciers van traditionele security oplossingen. Zij zouden zich volgens Gartner moeten aanpassen om te kunnen inspelen op de verschuiving naar de cloud.

Pin It on Pinterest

Share This