67% van de bedrijven verwacht meer te investeren in de cloud

26 juni 2017

De vraag naar cloud computing neemt dit jaar toe. Tweederde van de bedrijven (67%) verwacht in 2017 meer te investeren in cloud computing dan in 2016. Tegelijkertijd geeft 47% aan dat de kosten van cloud computing in het afgelopen jaar zijn gestegen.

Dit blijkt uit onderzoek van Clutch, een onderzoeksbureau dat jaarlijks onder andere de cloud markt in kaart brengt. Voor haar Annual Cloud Computing Survey heeft Clutch ditmaal 283 IT-professionals ondervraagd. Security wordt door de respondenten gezien als het belangrijkste voordeel van de cloud. Dit is opvallend, aangezien security van de cloud voorheen voor bedrijven en organisaties juist een belangrijk zorgenpunt was.

Private cloud is populairste variant

Niet alle bedrijven maken gebruik van de hybride cloud, waarbij on-premise IT, public cloud en/of private cloud wordt gecombineerd. Van deze groep overweegt 80% de hybride cloud in de toekomst te gaan omarmen. Private cloud blijft op dit moment de meest populaire variant van de cloud.

De meerderheid van de bedrijven huurt een extern consultancybureau in om te helpen bij de implementatie van hun cloud strategie. Clutch wijst erop dat traditionele IT in belangrijkste mate afwijkt van cloud IT. Zowel de infrastructuur als de wijze waarop deze wordt beheerd is aanzienlijk anders en vereist andere expertise. Hier spelen bedrijven op in door externe partijen in te schakelen.

Kunstmatige intelligentie

Tot slot blijkt dat één op de vijf bedrijven die de cloud heeft omarmd gebruik maakt van functionaliteiten die zijn gebaseerd op kunstmatige intelligentie (AI). Van deze bedrijven is zestig procent in 2015 of 2016 begonnen met de omarming van AI. 10% is hiermee in 2017 gestart. AI kan onder andere worden ingezet om IT-omgevingen te scannen en potentiële dreigingen efficiënter op te sporen. Zo kan AI helpen het aantal valse positieven terug te dringen.

Pin It on Pinterest

Share This