Wat komt er na hyperconvergence?

22 juni 2017

Hyperconverged infrastructuren (HCI) zijn in korte tijd gemeengoed geworden in het datacenter. De ontwikkelteams van alle grote infrastructuurleveranciers houden zich ermee bezig en eindgebruikers vragen er tegenwoordig actief naar als ze in nieuwe hardware willen investeren. HCI is echter geenszins het eindpunt van de ontwikkelingen. Het is slechts een tussenstation op weg naar het einddoel: de ontwikkeling van een volledig zelfregulerende enterprise cloud. 

Met enterprise cloud bedoel ik een infrastructuur die dezelfde ervaring biedt als een public clouddienst. Denk daarbij aan zaken als self service, pay-as-you-go en verregaande automation. Of het nou gaat om het optuigen van een VDI-omgeving, het uitrollen van een databaseserver of het in productie nemen van een nieuwe webapplicatie, vanuit één interface moeten de onderliggende infrastructuur en het netwerk te orkestreren en customizen zijn. Het schroevendraaier- en loodgieterswerk van de oude systeembeheerder gaat verdwijnen (of wordt althans een stuk minder). In de toekomst is infrastructuur zo plug-and-play dat je er nauwelijks nog beheer op uit hoeft te oefenen.

Het beste van public en private

Veel van de IT-beheerders van vandaag hebben behoefte aan zulke technologie. Het liefst zouden ze in de public cloud werken, vanwege de snelheid waarmee infrastructuur ingezet kan worden. Je hoeft niet weken te wachten, maar kan in twee muisklikken een virtuele machine aanmaken. In de praktijk loopt iedereen echter tegen vergelijkbare hindernissen aan. Compliancy, privacywetgeving en securitymaatregelen zijn daarbij veelal key issues. Bovendien kunnen sommige applicaties niet in de public cloud draaien, zoals veel IT rond productieomgevingen. De meeste bedrijven hebben daardoor toch vaak nog eigen on-premise infrastructuur draaien. En je wil dan dat je nieuwe infrastructuur een niveau van ontzorging biedt dat raakt aan die van de public cloud.

Basis voor zelfregulerende cloud

Hyperconverged infrastructuren zijn een uitstekende basis voor een volledig zelfregulerende enterprise cloud. De integratie van storage-, hypervisor- en servertechnologie in één appliance zorgt ervoor dat beheer- en onderhoudstaken softwarematig worden afgehandeld. Hierdoor is het voor een vendor eenvoudiger om automatisering en orkestratie van taken in het platform door te voeren. Maar dan moet de vendor hier wel mee aan de slag. Voor de meeste HCI-leveranciers van vandaag lijkt HCI echter het eindpunt.

Neem een nieuwe technologie als Docker, momenteel een van de  meest disruptieve ontwikkelingen in het datacenter van vandaag. Beheerders gebruiken de technologie om applicaties via containers te verplaatsen over het netwerk en over infrastructuur en geven het een plek naast hun bestaande management tools. Een enterprise cloud zou zulke technologie opgenomen hebben als standaardonderdeel van de beheerdersinterface.

Enterprise cloud

Een andere technologie die mijn inziens standaard moet worden in het datacenter is orkestratie van resources. Wanneer een beheerder bepaalde applicaties wil installeren op zijn enterprise cloud, zou de technologie idealiter op basis van een blueprint direct al moeten weten wat precies de resourcebehoeftes van die applicaties gaan zijn en welke aanpassingen er gemaakt moeten worden in de netwerk en storage architectuur. Veel configuratie kan op die manier worden geautomatiseerd, waardoor er veel sneller en flexibeler met resources omgegaan kan worden. Er worden momenteel grote stappen gemaakt op dit gebied onder de noemer van het software defined datacenter, maar hier is nog altijd veel ontwikkelwerk te verzetten.

En om nog een derde punt te noemen: een enterprise cloud moet een serviceportaal bieden waarmee een beheerder vanuit één interface al zijn onderhoudswerkzaamheden kan doen. En eigenlijk nog meer dan dat, want in wezen wordt de beheerder ondersteund door een slimme assistent. Een systeem kan bijvoorbeeld best op basis van historische capaciteitsgroei aangeven wanneer er uitbreidingsbehoefte gaat komen. En je zou bijvoorbeeld scenario’s moeten kunnen laten draaien, waardoor een beheerder snel kan zien of hij aan uitbreiding toe is of dat de huidige capaciteit voldoet.

HCI is niet het eindpunt, maar juist het vertrekpunt. Het is de noodzakelijke bouwsteen van de enterprise cloud en straks hebben alle bedrijven in Nederland Hyperconverged infrastructuren staan. Maar de bedrijven die het verschil maken, hebben hun IT draaien in een enterprise cloud.

Martijn Bosschaart

Martijn Bosschaart

Sr Systems Architect EMEA North bij Nutanix

Pin It on Pinterest

Share This