EU: ‘Opsporingsinstanties moeten eenvoudiger toegang krijgen tot data van cloudproviders’

8 juni 2017

De Europese Unie wil de toegang tot data van techbedrijven en cloudproviders voor politiediensten vereenvoudigen. De Europese Commissie komt met een voorstel waarin EU-ministers drie opties voorgelegd krijgen die de toegang tot deze data moeten vereenvoudigen.

Dit meldt Eurocommissaris Věra Jourová van Justitie aan persbureau Reuters. De verbeterde toegang tot data van techbedrijven en cloudproviders is volgens Jourová nodig met het oog op de recente terreuraanslagen en de toenemende dreiging in Europa. De Eurocommissaris verwacht dat EU-ministers hierdoor meer begrip zullen hebben voor deze maatregelen, ook onder EU-ministers uit landen waar nog geen aanslag heeft plaatsgevonden. Het uiteindelijke Europese wetsvoorstel moet eind 2017 of begin 2018 worden ingediend.

Drie voorstellen

Jourová wil drie voorstellen doen. In het eerste voorstel kunnen de autoriteiten uit een EU-lidstaat data opvragen bij een IT-provider in een ander EU-land, zonder tussenkomsten van de autoriteiten in dit EU-land.

Het tweede voorstel stelt bedrijven verplicht gehoor te geven aan dataverzoeken van politiediensten uit andere EU-lidstaten. Techbedrijven hebben echter al aangegeven bezorgd te zijn dat dit de privacy van klanten aantast en een barrière zal vormen voor het gebruik van cloud diensten.

In het derde en meest vergaande voorstel krijgen politiediensten toestemming data rechtstreeks uit de cloud te kopiëren. Jourová geeft aan dat dit een maatregel is die specifiek bedoeld is voor noodgevallen, waarbij bijvoorbeeld niet duidelijk is in welk land een fysieke server staat. Jourová geeft aan dat extra maatregelen nodig zullen zijn om de privacy van gebruikers te beschermen. “Je kunt niet simpelweg digitale data verzamelen voor gebruik in de toekomst”, aldus Jourová. Ook wil Eurocommissaris zeker stellen dat verzoeken van opsporingsinstanties ‘noodzakelijk en proportioneel’ zijn.

Pin It on Pinterest

Share This