Google lanceert Google Cloud IoT Core

19 mei 2017

Google introduceert Google Cloud IoT Core, een volledig managed Google Cloud Platform (GCP) dienst. Cloud IoT Core maakt het mogelijk op veilige wijze wereldwijd gedistribueerde apparaten wereldwijd te verbinden met GCP en deze apparaten centraal te beheren.

Google Cloud PlatformHet Amerikaanse bedrijf stelt dat veel bedrijven die gebruik maken van industriële apparaten zoals sensoren, lopende banden, agrarische machines, medische apparatuur en pompen moeite hebben deze apparaten te monitoren en beheren, zeker als deze wereldwijd zijn uitgerold. Hiervoor zijn verschillende redenen, waarvan de operationele kosten en complexiteit, security en datafragmentatie de belangrijkste zijn. Met Cloud IoT Core gaat Google deze uitdagingen te lijf. Google wil hiermee risico’s afdekken voor bedrijven, complexiteit terugdringen en data silos voorkomen.

Use cases

Cloud IoT Core is een volledig beheerde GCP dienst. Gebruikers hoeven geen infrastructuur uit te rollen, te schalen of te beheren om hiervan gebruik te kunnen maken. Google noemt enkele concrete voorbeelden van use cases voor Cloud IoT Core. Zo kunnen:

  • gebruikers het energieverbruik van consumenten monitoren, analyseren en voorspellen;
  • transport- en logistieke bedrijven proactief zorgen dat de juiste voertuigen, schepen of vliegtuigen op het juiste moment op de juiste locatie zijn;
  • olie-, gas en productiebedrijven op intelligentie wijze onderhoud voor apparatuur inplannen om de productie te maximaliseren en downtime te minimaliseren.

Bedrijven kunnen met behulp van Cloud IoT Core miljoenen apparaten wereldwijd verbinden met één enkel systeem. Hierbij wordt gebruik gemaakt van het MQTT protocol, dat een industriestandaard is. Voor Android Things-gebaseerde apparaten zijn automatische updates beschikbaar.

Beveiliging

Daarnaast is data van apparaten die via Cloud IoT Core met het GCP zijn verbonden automatisch beveiligd via industriestandaard security protocollen. Google wijst erop dat gebruikers Cloud IoT Core kunnen combineren met Android Things om ook de beveiliging van het besturingssysteem op apparaten af te dekken. Google Cloud IAM kan worden ingezet voor gedetailleerd toegangsbeheer.

Cloud IoT Core kan op native wijze integreren met analytische diensten, waaronder Google Cloud Dataflow, Google BigQuery en Google Cloud Machine Learning Engine. Ook zijn integraties mogelijk met partner BI-oplossingen zoals Looker, Qlik, Tableau en Zoomdata. .

Beschikbaarheid

Cloud IoT Core is momenteel beschikbaar als private beta.

Pin It on Pinterest

Share This