Xirrus Wi-Fi en Squidsoup brengen Londense locaties tot leven met een digitale ‘IoT-symfonie’  

24 april 2017

Xirrus levert de hardware- en software-infrastructuur voor de digitale kunstinstallatie Bloom. Dit is het werk van Squidsoup, een internationaal collectief van kunstenaars, onderzoekers en ontwerpers die zich bezighouden met de ontwikkeling van digitale en interactieve media-ervaringen. Bloom maakte zijn debuut in Kew Gardens in het zuidwesten van Londen, en verhuisde vervolgens naar de Londense stadswijk Canary Wharf. Later dit jaar is de eerste internationale expositie in Mexico-Stad, tijdens de Visual Arts Week.

Bloom bestaat uit zo’n duizend, door een draadloos netwerk ondersteunde, IoT-gloeilampen die in de wind deinen en elke avond een zachte gloed verspreiden. Elke lamp is voorzien van een GPS-chip, een versnellingsmeter en luidsprekers. Deze combinatie resulteert in een digitale symfonie van licht en geluid tegen een achtergrond van historische en iconische locaties.

Recentelijk vervulde Bloom een sleutelrol bij het verlevendigen van de ‘Winter Trail’-wandelroute in Kew Gardens. Deze UNESCO-locatie behuist een van ’s werelds grootse en meest diverse botanische collecties. Na zijn debuut verhuisde Bloom naar het iconische Canary Wharf, het hart van het Docklands- en bankdistrict van Londen, waar het een mooi contrast bood met de moderne skyline van de wijk.

Kew Gardens trekt jaarlijks meer dan 1,5 miljoen bezoekers, en circa 600.000 mensen waren op hun terugweg van Canary Wharf wekelijks getuige van de kunstinstallatie. Bloom moest daarom avond na avond voor een vlekkeloos lichttafereel zorgen. Geen makkelijke opgave voor een digitale kunstinstallatie. De ontwerpers van Bloom moesten daarnaast zorgen voor een krachtig en consistent draadloos signaal ter ondersteuning van de duizend simultane outdoor IoT-verbindingen.

“De combinatie van de draadloze technologie van Xirrus, GPS-technologie en IoT-intelligentie in elke gloeilamp maakt elke lamp locatiebewust. Via een centrale softwareoplossing ontvangen de gloeilampen instructies, bijvoorbeeld op het gebied van choreografie”, zegt Anthony Rowe, de oprichter van Squidsoup. “Het draadloze netwerk van Xirrus vervult hierbij een cruciale rol door elke lamp met het netwerk te verbinden. Zo kunnen we elke locatie tot leven brengen met een schouwspel van energie en geluid. Toeschouwers kunnen de schoonheid van de iconische locatie waar zij zich bevinden op een nieuwe manier beleven.”

“Squidsoup had behoefte aan één draadloos netwerk dat in staat was om de ruim duizend IoT-apparaten in de gloeilampen te verbinden, in de buitenlucht. Het netwerk moest daarnaast de consistentie bieden die nodig was om elke avond een indrukwekkend tafereel te kunnen bieden”, zegt Jillian Mansolf, chief commercial officer bij Xirrus. “Verder was er voor de Bloom-installatie een beheersysteem nodig dat elke node kon aansturen en optimaal gebruikmaakte van de beschikbare IoT-technologie. Het komt niet vaak voor dat je zo een interessante kunstzinnige visualisatie tegenkomt van de mogelijkheden van verbonden, intelligente technologie. We vinden het dan ook fantastisch om bij dit project betrokken te mogen zijn.”

Bloom from squidsoup on Vimeo.

Robbert Hoeffnagel

Robbert Hoeffnagel

Editor @ Belgium Cloud

Pin It on Pinterest

Share This