Verschuiving naar object storage gaande in prijzenoorlog rond de cloud

21 april 2017

Waar providers voorheen voornamelijk met elkaar concurreerden door de prijzen van virtuele machines (VM’s) te verlagen, verschuift de nadruk in deze prijzenoorlog nu naar object storage. Naar verwachting worden in de komende 18 maanden ook de prijzen van andere diensten verlaagd, voornamelijk bij databases.

Dit voorspelt 451 Research op basis van zijn Cloud Price Index. Al langer is een prijzenoorlog gaande in de cloud sector. Hierbij verlagen providers de prijzen van VM’s om zich te onderscheiden van concurrenten en producten extra onder de aandacht te brengen. Momenteel is echter een verschuiving zichtbaar en dalen de tarieven van object storage in iedere regio wereldwijd. Zo zijn in de afgelopen maanden de tarieven met gemiddeld 14% gedaald. Dit is fors meer dan de daling van 5% die de tarieven voor VM’s hebben doorgemaakt.

‘Cloud markt wordt volwassen’

De verschuiving in de prijzenoorlog is volgens 451 Research vooral te danken aan het volwassen worden van de markt. Jean Atelsek, analist van 451 Research’s Digital Economics Unit, stelt dat de verschuiving het mainstream worden van object storage reflecteert.

Ook wijst 451 Research erop dat regelmatig wordt beweerd dat providers VM’s tegen of zelfs onder de kostprijs aanbieden. Dit spreekt het onderzoeksbureau tegen. In het meest negatieve geval zouden providers nog steeds een marge van tenminste 30% hebben op VM’s. De cloud is op dit moment nog geen commodity geworden volgens 451 Research. Prijzen spelen dan ook een relatief kleine rol bij de selectie van cloud diensten door klanten, al willen klanten wel een redelijke prijs betalen voor diensten.

Pin It on Pinterest

Share This