Next level digitalisering; we gaan het tijdperk van automation in

4 april 2017

Vier automatiseringsvoorspellingen van Exact voor 2017-2020

Er is haast geen organisatie meer die het woord ‘digitalisering’ deze eeuw niet in de mond heeft genomen. En dat is niet gek, want iedere industrie, ieder bedrijf en zelfs ieder persoon heeft er weleens mee te maken gehad. Als we onze blik op de toekomst werpen, zien we vooral één dominante trend; digitalisering next level. Wat al gedigitaliseerd is, wordt geautomatiseerd. Of dat nou de manier is waarop we werken, onze dagelijkse taken uitvoeren of contact hebben met elkaar. In dat licht doet Exact een aantal voorspellingen voor de komende drie jaar.

Blockchain: automatisering van vertrouwen

Financiële transacties vormen de kern van ons wereldwijde economische systeem. Er gaat veel tijd en geld zitten in het beveiligen van deze transacties. Banken moeten toestemming geven voor transacties tussen twee personen of organisaties en ieder aandeel dat op de beurs wordt verhandeld moet geregistreerd worden door een Central Security Depository (CSD).

Dat is de manier waarop we tot voor kort zakendeden. De digitale valuta bitcoin heeft ons afgelopen jaar echter laten zien dat het mogelijk is om deze vorm van vertrouwen compleet te decentraliseren. Wanneer er geld wordt overgemaakt van de ene persoon naar de ander, wordt deze transactie geregistreerd in een centrale administratie. Iedereen in dat netwerk heeft vervolgens toegang tot die data. Daarmee automatiseert bitcoin het vertrouwen van een financiële transactie.

Blockchain, de technologie waarop de bitcoin is gebouwd, heeft de potentie om nog veel meer elementen van onze economie en maatschappij te vervangen. Denk bijvoorbeeld aan de accountingwereld; werkkapitaalfinanciering en triple-entry accounting zouden kunnen worden ondersteund door blockchain-technologie. Voor werkkapitaalfinanciering kan blockchain-technologie bijvoorbeeld data combineren en registreren die in de systemen van bedrijven en organisaties zijn vastgelegd. Dit verhoogt de waarde van de informatie en dat leidt weer tot een verhoogde mate van beveiliging en een verlaagd risiconiveau. Daardoor wordt financiering gemakkelijker en goedkoper.

Ook is de verwachting dat auditing binnen triple-entry accounting zal veranderen door de opkomst van blockchain. Er wordt een profiel gemaakt van een klant, op basis van historische en actuele betaaldata, en dit profiel is beschikbaar in de blockchain. De technologie maakt het ook mogelijk om transacties tussen organisaties in realtime te vergelijken, waardoor de traditionele audit overbodig wordt.

IoT: automatisering van het productieproces

In 2017 zien we de mogelijkheden rondom realtime productie- en besteldata toenemen, waardoor bedrijven en organisaties beter kunnen sturen op het proces aan de lopende band. Combineer dit met de verhoogde automatisering in fabrieken, mogelijk gemaakt door Industrial Internet of Things (IIoT), en machines zijn minder afhankelijk dan ooit van menselijke interventie. Daardoor kan een organisatie zijn management en controle meer centraliseren. Daarnaast schept dit ruimte voor meer ad-hoc productie, waardoor bedrijven flexibeler zijn en dus beter kunnen inspelen op de wens van de klant.

Machine learning: automatisering van personalisatie

Vroeger moesten mensen hun vlees kopen bij de slager en moesten ze voor hun brood naar de bakker. Deze winkeliers wisten goed wat we wel en niet lekker vonden; ze kenden hun klanten immers als hun broekzak. Door deze kennis van de winkelier was de klantervaring ook hoog. Ze konden nieuwe producten aanprijzen, op basis van wat klanten eerder kochten en daarbij een speciale aanbieding doen; als de klant een nieuw stuk vlees kocht, kregen ze er twee kipfilets bij. Met de komst van supermarkten en winkelcentra is retail minder persoonlijk geworden. De ‘vriendschap’ met de klant verdween.

E-commerce kan dat persoonlijke onderdeel terugbrengen in de klantervaring. Dankzij machine learning kan Netflix voorspellen welke series je leuk vindt en kan Spotify iedere week een gepersonaliseerde afspeellijst voor je klaarzetten. Machine learning stelt computers in staat om patronen te ontdekken op basis van big data en dankzij deze algoritmes worden deze diensten beter en persoonlijker.

Dit is niet alleen van toepassing op e-commerce, maar ook op financiële en zakelijke software. Machine learning kan bijvoorbeeld bankafschriften herkennen en deze automatisch op de juiste plek inboeken.

Standaardisatie: automatisering van financiële processen

In 2017 verwachten we dat de rompslomp die accounting en financiën met zich meebrengen meer wordt geordend, dankzij elektronische archivering gestandaardiseerde data. Elektronische transacties zorgen ervoor dat de financiële zaken van een bedrijf uiteindelijk volledig digitaal en realtime zijn. En omdat de output gestandaardiseerd is, moet de bron dat ook zijn. Elektronische facturen, bijvoorbeeld, worden al gecodeerd in lijn met de vereiste gegevens voor het archiveren van de facturen.

Dit vraagt om veranderingen op het gebied van accounting, boekhouding en bankprocessen, maar daar staat meer duidelijkheid en zekerheid over de cashflow, financiële gezondheid en handelsresultaten tegenover. Het verlaagt ook de operationele kosten van veel organisaties door het reduceren van cash handelingen. De digitalisering van financiële processen plaveit ook de weg voor realtime bankieren; financiële transacties kunnen nu direct worden verwerkt. Daardoor hebben bedrijven constant goed zicht op hun financiële situatie.

Voor meer informatie over Exact ga naar www.exact.com/benl

Jan Lamaire

Jan Lamaire

Country Manager Exact Cloud Solutions België

Pin It on Pinterest

Share This