24% van de mensen maakt nooit een back-up: slaag jij wel voor World Backup Day?

31 maart 2017

Vrijdag 31 maart is het weer zover: World Backup Day. Het ideale moment om even stil te staan bij het feit of je wel al een back-up hebt gemaakt van je bestanden.

Uit onderzoek van Backblaze blijkt immers dat 24 procent van de ruim 2.000 ondervraagden nog nooit een back-up gemaakt heeft. Gelukkig blijft dit aantal wel elk jaar dalen.
Antwoord op de vraag: hoe vaak maak jij een back-up?

Antwoord op de vraag: hoe vaak maak jij een back-up?

Het loont nochtans de moeite om regelmatig een back-up te maken van je bestanden, vooral als je vaak bestanden wijzigt of toevoegt aan je computer.

Een back-up op 1 plek is onvoldoende

Je zou denken dat je bestanden na het maken van een back-up veilig zijn, maar zo simpel is het niet. Stel dat je al je belangrijke documenten hebt gekopieerd naar een aparte map op de harde schijf van je computer. Wanneer die harde schijf onverwacht kapotgaat, heb je niets aan je back-up. Die gaat met alle originele bestanden samen ten onder. Sla je back-up daarom op meerdere locaties op: de harde schijf van je computer, een externe harde schijf en online in de cloud.

  • Back-up op je computer
    De meeste computers worden tegenwoordig geleverd met zowel een SSD als de traditionele harde schijf. Zorg ervoor dat je bestanden en de back-up daarvan op verschillende schijven bewaard worden. Zo voorkom je dat alle bestanden kwijtraken als één van de schijven het begeeft.
  • Back-up op een externe harde schijf
    Met enkel een extra harde schijf op je computer ben je er nog niet. Als je computer gestolen wordt, ben je toch nog al je bestanden en back-ups kwijt. Het is daarom verstandig om je back-upmap ook naar een externe harde schijf te kopiëren die je in huis of op kantoor bewaart. Tegenwoordig heb je in de winkel voor ongeveer 50 euro al een externe harde schijf met genoeg opslagruimte voor je back-up.
  • Back-up in de cloud
    Stel dat je in het ergste geval je computer én je externe harde schijf kwijtraakt. In een ideaal scenario heb je dan ook een back-up buitenshuis. Clouddiensten zoals Dropbox en Google Drive zijn een praktische en gratis oplossing. Jammer genoeg bieden deze diensten (in de gratis variant) maar enkele gigabytes opslag aan, wat meestal onvoldoende is voor een volledige back-up van al je bestanden.

Geslaagd voor World Backup Day

Een back-up maken op alleen je computer is dus niet genoeg. Want wat als die op een dag gestolen wordt? Om verlies van bestanden te voorkomen, is het slim om je back-ups ook te bewaren op een externe schijf en in de cloud. Vraag vandaag nog STACK aan en krijg 1000 GB gratis opslag. Je hebt dan altijd een reservekopie van je bestanden klaarstaan, wat er ook gebeurt. Zo slaag je met vlag en wimpel voor World Backup Day!

Omar Benameur

Omar Benameur

Chief International TransIP

Pin It on Pinterest

Share This