Rittal introduceert HPC as a Service

28 maart 2017

Rittal introduceert mobiele, gestandaardiseerde en turnkey on- of off-premises systemen. Daarnaast lanceert het bedrijf in samenwerking met andere organisaties een HPC as a Service (HPCaaS). Met dit nieuwe aanbod speelt het bedrijf in op de vraag naar krachtige IT-bronnen, die nodig zijn voor geavanceerde simulaties en renderings.

Indien veel rekenkracht nodig is voor bijvoorbeeld 3D-renderings voor het maken van films, simulaties voor nieuwe automodellen of onderzoeksanalyses, kunnen high-performance computing (HPC) toepassingen uitkomst bieden. Deze toepassingen stellen hoge eisen aan het ontwerp van datacenters, waarbij servers in een hoge dichtheid in het datacenter worden geplaatst. Dicht opeengepakte IT-componenten genereren echter veel warmte. Deze componenten hebben voedings- en koelsystemen nodig die ondanks de beperkte ruimte betrouwbaar en effectief presteren. Om hier een antwoord op te bieden levert Rittal een vrijstaand mobiel datacenter of services die geleverd worden vanuit het Lefdal Mijn datacenter in Noorwegen.

Mobiel datacenter

Rittal biedt een mobiele oplossing voor HPC-toepassingen. Het gaat om een snel inzetbaar turnkey cloud datacenter in een container. Dit datacenter is uitgerust met gestandaardiseerde modulen, zoals UPS-systemen en koelsystemen met vermogens tot 200 kW. Bernd Hanstein, Vice-President, Product Management, IT bij Rittal: “De mobiele container kan enorme hoeveelheden gegevens veilig en eenvoudig overzetten van punt A naar punt B. Hierdoor biedt Rittal voor elk scenario flexibele HPC-services.”

Rittal zet in op high performance computing met nieuwe on-premise systemen en een HPC as a Service

Rittal zet in op high performance computing met nieuwe on-premise systemen en een HPC as a Service

Op de CeBIT 2017 presenteerde Rittal zijn BCC (Balanced Cloud Centre) container voor HPC-platforms. Een BCC bestaat uit vijf cloud-hardware-‟BLOB’s” (binary logic objects), die vijf tot 10 IT-racks bevatten – plus componenten zoals servers en opslagsystemen. Voor toepassingen die veel CPU-kracht vragen, kan HPC BLOB-hardware worden gebruikt. En als veel opslag- en geheugencapaciteit nodig is, bijvoorbeeld voor complexe analyses, zijn Big Data BLOB’s beschikbaar. Deze kunnen in een on-premises systeem worden geïmplementeerd of uit een cloud worden geleverd. Een groot voordeel van het BCC-containersysteem, in combinatie met de cloud service, is de buitengewone mobiliteit. Gegevens van over de hele wereld kunnen veilig vanuit de bron naar het dichtstbijzijnde datacenter worden gezonden. Dit biedt vooral voordelen voor het analyseren van big data op afgelegen locaties (zoals edge computing).

Lefdal Mijn datacenter

Het Lefdal Mijn datacenter (LMD) was voorheen een mijn. Het datacenter omvat 120.000 vierkante meters aan tunnels en kamers aan de westkust van Noorwegen. LMD is voorzien van een natuurlijke bescherming door de rotsen aan de kust, terwijl de toegang tot het datacenter streng wordt gecontroleerd. Het datacenter wordt exclusief gevoed door hernieuwbare energie: de koeling vindt efficiënt en kosteneffectief plaats met behulp van zeewater uit een nabijgelegen fjord. Rittal levert op dit moment modulaire datacentercontainers voor het LMD. Daarnaast biedt de onderneming samen met partners HPC as a service (HPCaaS) aan.

Wat gebeurt er in deze scenario’s als de koelsystemen uitvallen? Bezoekers van de CeBIT ontdekten het antwoord op de stand van Rittal. Geïllustreerd aan de hand van een met typische componenten gevuld TS IT-rack simuleerde Rittal noodkoeling voor een HPC-cluster. Indien het koelsysteem uitvalt, wordt een waarschuwing gegeven en openen de deuren van het rack automatisch. Omgevingslucht in het datacenter kan de HPC-bronnen ongeveer een halve minuut koelen, wat genoeg tijd biedt om de blade cluster gecontroleerd uit te schakelen.

Pin It on Pinterest

Share This