Switch Datacenters maakt nieuwe datahal in Amsterdam geschikt voor Open Rack systemen

16 maart 2017

Switch Datacenters, een Europese leverancier van build-to-suit corporate datacenters en colocatiediensten met eigen datacenters in Amsterdam en Woerden, maakt bekend de nieuw opgeleverde colocatiedatahal in Switch AMS1 te hebben ingericht volgens OCP standaarden. Het betekent dat de nieuwe colocatiefaciliteit in Amsterdam geschikt is voor het huisvesten van Open Rack systemen die volgens Open Compute Project (OCP) principes zijn ontwikkeld.

Open Compute Project (OCP) is oorspronkelijk door Facebook geïnitieerd, terwijl Intel, Rackspace en Microsoft eveneens in een vroeg stadium in Open Compute Project zijn gestapt. Alle Facebook datacenters zijn inmiddels 100 procent OCP ready. Ook andere techreuzen – waaronder Google, Cisco, IBM, Ericsson, NetApp, AT&T en Lenovo – zijn officieel toegetreden tot het Open Compute Project.

OCP gespecificeerde apparatuur huisvesten

Het feit dat Switch AMS1 geschikt is voor het huisvesten van Open Rack systemen, houdt in dat het datacenter op zo’n manier is ingericht dat ook OCP gespecificeerde apparatuur gehuisvest kan worden. Steeds meer fabrikanten brengen apparatuur op de markt welke volgens OCP principes is ontwikkeld en gebaseerd op open standaarden. De OCP principes zorgen volgens de OCP leden voor verhoogde energie-efficiëntie en een verlaging van operationele kosten, terwijl ook sprake is van agility ten behoeve van veeleisende applicaties.

Een OCP rack in Switch AMS1 (bron: Switch Datacenters)

Een OCP rack in Switch AMS1 (bron: Switch Datacenters)

“Al heel wat telecompartijen hebben de OCP standaarden inmiddels geïntegreerd in hun oplossingen,” zegt Gregor Snip, CEO en oprichter van Switch Datacenters. “Als colocatieprovider zijn wij op dit moment weliswaar één van de eerste in Europa, maar ik verwacht dat andere colocatie-aanbieders binnenkort zullen volgen. De vraag vanuit enterprise organisaties naar OCP gespecificeerde datacenters voor het huisvesten van hun IT infrastructuren zal namelijk toenemen. Colocatiedatacenters gebaseerd op OCP principes zijn specifiek ontworpen voor hoge energie-efficiëntie en schaalbaarheid, terwijl de operationele complexiteit wordt gereduceerd. Het is dé manier om agile te kunnen opereren en mee te gaan met ontwikkelingen zoals Internet-of-Things (IoT), cloud computing en online gaming. Voor een augmented virtual reality game bijvoorbeeld, is het echt belangrijk om end-to-end een agile IT infrastructuur te hebben – vanaf het datacenter tot en met de server en netwerkinfrastructuur.”

De nieuwe datahal van Switch Datacenters in Switch AMS1, gevestigd op het internetknooppunt in Amsterdam Zuidoost, voegt 1.000 m2 colocatieruimte toe aan dit datacenter met Tier 4 specificaties. Het datacenter biedt voor de 1.000 m2 extra vloeroppervlak een power capaciteit van 2 MW en een zeer redundant uitgevoerde (2N) power configuratie.

pPUE van 1,04

In lijn met de richtlijnen vanuit Open Compute Project (OCP) heeft Switch Datacenters een zeer modulair, energie-efficiënt en simpel te onderhouden datacenter lay-out ontwikkeld met een gecalculeerde pPUE van 1,04. Een integraal onderdeel van deze OCP gebaseerde lay-out is de sterk schaalbare, indirect adiabatische koeling met directe terugwinning van warmte middels een door Switch Datacenters ontwikkelde en gepatenteerde technologie voor warmtewisseling. Ook de UPS technologie en stroomdistributie in Switch AMS1 zijn uitgevoerd volgens OCP standaarden.

Belangrijkste features van de OCP gespecificeerde datahal in Switch AMS1:

 • Open Rack V2 apparatuur onsite beschikbaar – racks met een hoge energie-efficiëntie die zijn uitgevoerd volgens OCP standaarden.
 • Hot aisle containment – deze setup resulteert in een thermische warmteopslag die 20 procent efficiënter is dan een cold corridor lay-out.
 • Lithium-ion batterijen beschikbaar op rackniveau – dit maakt het gebruik van een gecentraliseerde UPS overbodig, wat energiebesparingen kan opleveren. Het energieverlies bij een traditionele UPS met dubbele conversie is doorgaans 4 à 5 procent.
 • Bekabeling aan de voorzijde van de racks – op deze manier kunnen engineers hun onderhoudswerkzaamheden uitvoeren aan de koude zijde van de hot aisle containment setup.
 • Private suite mogelijkheid, met een capaciteit van 50 racks – POD’s van 48 racks gebaseerd op OCP standaarden, en twee 19” racks (rijen van 24+1).
 • Optie voor uitschakelen UPS – UPS power is onsite beschikbaar maar het is mogelijk om de UPS functie uit te zetten, in lijn met OCP standaarden.
 • Top-of-rack connectiviteits- en elektriciteitsbekabeling – om het gebruik van top-of-rack switch technologie te faciliteren, in lijn met OCP standaarden.
 • Geen drempels in de datahal corridors – dit zorgt ervoor dat OCP racks geen obstakels tegenkomen wanneer deze naar hun plek in de datahal worden gebracht.
 • Een lift geschikt voor 21” OCP racks met voorgeïnstalleerde apparatuur – Switch Datacenters heeft een lift ingebouwd die een belasting aankan van 1.450 kg.
 • Toegangshoogte hoger dan 2.40 meter – dit maakt het datacenter geschikt voor Open Rack systemen inclusief pallets.
 • Hoge vloerbelasting mogelijk – in lijn met OCP standaarden.

Europees OCP demonstratiecentrum

Switch Datacenters heeft het plan om in Switch AMS1 een demonstratiecentrum in te richten, in partnership met partnerorganisatie Circle B – waar Europese enterprises, cloud, hosting en service providers met eigen ogen kunnen zien wat het gebruik van OCP standaarden mogelijk voor hen kan betekenen. Circle B is een Nederlandse leverancier van OCP gebaseerde oplossingen, nauw verbonden met wiwynn – Facebook’s leverancier van OCP gebaseerde server en storage apparatuur. Circle B zal in het demonstratiecentrum een op OCP standaarden gebaseerde end-to-end totaaloplossing inrichten, in het verlengde van Switch Datacenters’ colocatie services.

Pin It on Pinterest

Share This