Samenwerking Juniper, Affirmed Networks en Netronome rond cloud-oplossing voor mobiele diensten

2 maart 2017

Juniper Networks kondigt de beschikbaarheid aan van een carrier-grade cloudoplossing die snelle implementatie faciliteert van virtuele netwerkfuncties (VNF’s) voor mobiele diensten, met daarbij het prestatieniveau, de betrouwbaarheid en schaalbaarheid die klanten verwachten en vereisen. De oplossing combineert de gevirtualiseerde evolded packet core solution (vEPC) Affirmed Networks Mobile Content Cloud met Juniper Networks Contrail Networking en Netronome Agilio SmartNICs. Deze combinatie geeft een aanzienlijk hoger prestatieniveau en verbeterde efficiency in vergelijking met softwarematige oplossingen voor virtuele routing van netwerkverkeer.

De groei in mobiel dataverkeer, 5G en het IoT (Internet of Things) zet mobiele operators onder toenemende druk om de voordelen van clouddiensten te ontsluiten in hun infrastructure. Software Defined Networking (SDN) en Network Functions Virtualization (NFV) vormen de voorhoede van deze architectuurverschuiving van traditionele telecomnetwerken naar cloudomgevingen. “Service providers die cloudgebaseerde oplossingen voor hun mobiele klanten inzetten, ervaren de voordelen van het virtualiseren van netwerkfuncties. Deze voordelen omvatten besparingen in investeringen vooraf én in operationele kosten, naast hogere agility waardoor nieuwe diensten sneller zijn te lanceren. Het is hierbij absoluut noodzakelijk dat carrier-grade niveaus voor prestaties en betrouwbaarheid worden gehandhaafd”, zegt Cliff Grossner, senior onderzoeksdirecteur en adviseur voor de Cloud & Data Center Research Practice bij marktonderzoeksbureau IHS Markit. “In een recent rapport van HIS Markit gaf 44 procent van de ondervraagde service providers aan dat ze NFV zouden inzetten voor betere en real-time optimalisatie van hun netwerken. Daarnaast zei 63 procent dat prestaties van carrier-klasse een belangrijke vereist is. Operators geven aan dat ze zeker oog hebben voor geïntegreerde oplossingen die zeer schaalbaar zijn om mee te groeien met de vraag.”

In de jacht op het realiseren van de voordelen van NFV-gebruik lopen veel organisaties aan tegen de beperkingen van standaardhardware met daarop software die niet is geoptimaliseerd voor gevirtualiseerde omgevingen op cloud-scale. Dit levert dan lagere datadoorvoer en beperkte schaalbaarheid op. Om deze uitdagingen aan te gaan en weg te nemen, brengen Juniper Networks, Affirmed Networks en Netronome samen een zeer schaalbare carrier-grade oplossing die hardwarematige versnelling geeft aan cloudgebaseerde VNG’s voor mobile operators. Deze aanpak brengt de voordelen van SDN en NFV met tegelijkertijd forse besparingen: tot wel zes keer de kosten per network-unit in vergelijking met software-only oplossingen voor virtuele routing. De gezamenlijke oplossing van Juniper, Affirmed en Netronome biedt het beste van twee werelden doordat het de flexibiliteit en soepelheid van een softwarematige oplossing combineert met het prestatievermogen van een hardwareplatform.

De oplossing bevat de volgende componenten:

  • Juniper Networks® Contrail Networking: Een eenvoudige, open en agile SDN-oplossing die zorgt voor de automatisering en orchestration van zeer schaalbare virtuele netwerken die naadloos integreren met bestaande fysieke netwerken. Dit geheel is hierbij eenvoudig te beheren. Klanten kunnen met Contrail Networking door de open architectuur die interoperabel is met een breed pallet aan hypervisors, orchestration systemen en fysieke netwerken, een kostbare vendor lock-in vermijden.
  • Affirmed Networks Mobile Content Cloud (MCC): Levert een volledig gevirtualiseerde EPC (Evolved Packet Core) met diensten voor netwerkverkenning (probing), analytics van dataverkeer, WiFi gateways (zowel TWAG (Trusted Wireless Access Gateway) als ook ePDG (Evolved Packet Data Gatewayy), Gi-LAN’s, orchestration van netwerkservices, en IoT-diensten over breedband én narrowband, in een geïntegreerd platform. MCC heeft mogelijkheden ingebouwd om diverse diensten aan elkaar te koppelen zodat operators hun nieuwe dienstenaanbod vlot kunnen vormen en sneller op de markt kunnen brengen. Deze oplossing van Affirmed geeft operators een snellere time-to-market, met daarbij lagere kosten voor het creëren en uitrollen van nieuwe diensten, plus nog een algehele verbetering van de klantervaring. De volledig gevirtualiseerde architectuur van MCC en de uitzonderlijke schaalbaarheid vereenvoudigen voor operators het plannen van de juiste, benodigde capaciteit in hun netwerk.
  • Netronome Agilio SmartNIC: De verschillende Agilio SmartNIC-platformen (CX 10GbE, 25GbE en 40GbE) van Netronome zorgen voor een volledige en transparante offload van de afhandeling van datapaden door virtuele switches en virtuele routers. Deze netwerkfunctie omvat overlays, maar ook beveiliging, load balancing en telemetrie van de netwerkbelasting. Servers die dienst doen voor server-based networking en cloud computing worden hierdoor ontlast van netwerktaken. Deze computers zijn hierdoor vrij om hun kritieke en kostbare rekenvermogen in te zetten voor het draaien van de eigenlijke applicaties, wat ze dan met een aanzienlijk hoger prestatieniveau kunnen doen. Het Netronome Agilio CX-platform bestaat uit standaard low-profile PCIe-insteekkaarten (SmartNICs) en bijbehorende software. Beide zijn ontworpen voor algemeen verkrijgbare, standaard x86-rackservers (COTS, commercial off-the-shelf) en voldoen dus aan de vereisten voor besturingssysteem, stroomverbruik en omvang (form factor).
Robbert Hoeffnagel

Robbert Hoeffnagel

Editor @ Belgium Cloud

Pin It on Pinterest

Share This