Cleantech start-up Asperitas lanceert Immersed Computing op Cloud Expo Europe & Data Centre World

16 februari 2017

Asperitas, een Nederlandse cleantech start-up, lanceert Immersed Computing en haar portfolio van oplossingen voor cloud, edge en HPC datacenters op Cloud Expo Europe & Data Centre World in London op 15 maart. Immersed Computing is een door Asperitas ontwikkeld concept en een combinatie van nieuwe technologie en een nieuwe manier van werken.

Het Immersed Computing concept komt voort uit drie uitdagingen waar de datacenterindustrie mee te maken heeft: duurzaamheid, efficiëntie en flexibiliteit. Total liquid cooling staat aan de basis van de oplossingen van Asperitas. Uniek aan de technologie is het gebruik van natuurlijk convectie. De benodigde facilitaire infrastructuur en koelinstallaties worden hierdoor geminimaliseerd.

AIC24

Asperitas presenteert daarnaast haar eerste totaaloplossing op Cloud Expo Europe: de AIC24. De AIC24 is een gesloten module en het eerste vloeistofgekoelde systeem wat gebruik maakt van natuurlijke convectie. De AIC24 is een plug en play module waar de ondersteunende infrastructuur zoveel mogelijk in is geïntegreerd. De energie footprint van IT en infrastructuur kan volgens Asperitas minimaal met 50% worden gereduceerd, terwijl tegelijkertijd de IT-efficiëntie wordt geoptimaliseerd.

Hergebruik van warmte wordt daarnaast een interessante optie, aangezien de AIC24 warmte afvoert in de vorm van warm water. De modulaire AIC24 is ontworpen om operationele flexibiliteit mogelijk te maken. Voor de totaaloplossing is een minimale infrastructuur nodig, bestaande uit een stroom- en wateraansluiting en connectiviteit. De oplossingen van Asperitas helpen een high density omgeving tot 22 kW IT load per module te realiseren.

Sinds 2015 in ontwikkeling

Asperitas werkt sinds 2015 aan de technologie, in samenwerking met verschillende ontwikkelpartners. De belangrijkste engineering partner is ADSE, specialisten met een achtergrond in aerospace en defensie technologie ontwikkeling. De productie van AIC24 vindt plaats in Nederland bij Brink Industrial. Schleifenbauer is partner voor de ontwikkeling van speciale PDU’s, terwijl Perf-IT dat is voor het managementsysteem.

De Universiteit van Leeds is vergevorderd met R&D op het gebied van liquid cooling en is betrokken bij de verschillende pilotprojecten met AIC24. Op dit moment loopt er een pilot met de Vienna Scientific Cluster (VSC), die een HPC omgeving en de supercomputer beheert. De Asperitas oplossing draait op dit moment mee in de live omgeving van VSC. Andere ontwikkel- en technologiepartners zijn SIMS, Super Micro, Total, SmartDC, Tebodin en Green IT Amsterdam. De Nederlandse overheidsdienst Rijksdienst voor Ondernemend Nederland heeft Asperitas een innovatiekrediet verleent voor de ontwikkeling van de technologie.

Ervaar Immersed Computing en de AIC24 live

Bezoekers van Cloud Expo Europe kunnen Immersed Computing en de AIC24 live ervaren. Asperitas is te vinden op stand 430. Oprichter en CEO van Asperitas, Rolf Brink, verzorgt op Data Centre World een keynote sessie met als titel: ‘The future is now, driven by sustainability, flexibility and efficiency’.

Pin It on Pinterest

Share This