Ripper.cc waarschuwt cybercriminelen voor fraudeurs en oplichters

3 februari 2017

Niet alleen legitieme gebruikers, maar ook cybercriminelen hebben last van oplichters en fraudeurs. De website Ripper.cc waarschuwt cybercriminelen daarom voor oplichters die bijvoorbeeld incorrecte of gebruikte creditcardgegevens te koop aan bieden, valse inloggegevens verkopen of cybercrimetools aanbieden zonder deze daadwerkelijk te leveren.

Dit meldt beveiligingsbedrijf Digital Shadows. Al langer zijn er initiatieven actief die cybercriminelen helpen oplichters te identificeren en hen hiermee beschermen tegen fraude. Zo wijst Digital Shadows op Kidala.info, een Russische website met hetzelfde doel die sinds 2005 actief is. Ripper.cc is echter een stuk geavanceerder, stellen de onderzoekers.

Extensies voor webbrowsers

Zo wijst het beveiligingsbedrijf onder andere op de geavanceerde interface van deze website. Daarnaast is zowel een Firefox als Chrome extensie beschikbaar die automatisch zoekt naar oplichters en fraudeurs. Gebruikers kunnen via de plugin direct het profiel van de oplichter op Ripper.cc opvragen om meer informatie te verkrijgen.

Daarnaast wijst Digital Shadows op het team achter Ripper.cc, waarin onder andere beheerders van vier bekende ondergrondse fora actief zijn. Door bekende namen uit de hackerswereld bij het project te betrekken zouden de makers van Ripper.cc bewust hebben geprobeerd hun website een betrouwbaar karakter te geven. Ripper.cc is gratis beschikbaar. De makers van de dienst lijken uitsluitend inkomsten te genereren met behulp van advertenties.

Robbert Hoeffnagel

Robbert Hoeffnagel

Editor @ Belgium Cloud

Pin It on Pinterest

Share This