Estlandse dienstplichtigen kunnen kiezen voor ICT-functie binnen het leger

2 februari 2017

Estland experimenteert met een initiatief waarbij dienstplichtigen met een IT-achtergrond kunnen kiezen voor een IT-gerelateerde functie binnen het Estlandse leger. Het gaat om een proefproject, waarbij tien tot twintig dienstplichtigen actief worden als ICT-medewerker.

Dit meldt de Estlandse staatssecretaris van Defensie Erki Kodar aan het persbureau Associated Press. Estland kent een dienstplicht waarbij tieners voor een periode van acht tot elf maanden worden opgeroepen voor het leger. De periode dat jongeren in dienst moeten is afhankelijk van de specifieke taak die zij binnen het leger toegewezen kregen.

Meer ICT-personeel aantrekken

Om het Estlandse leger beter voor te bereiden kan een deel van de dienstplichtigen nu aan de slag als ICT-medewerkers. Overheidsinstanties en legers wereldwijd hebben al langer moeite om voldoende vakbekwaam ICT-personeel aan te trekken, meldt Associated Press. Het plan is dan ook vooral bedoeld om meer cybersecurity professionals naar het Estlandse leger te trekken of als reservist aan het leger te verbinden.

Het proefproject is in de zomer van start gegaan en loopt tot juni. Zodra het project is afgerond worden de bevindingen geëvalueerd en wordt besloten of het project wordt voortgezet.

Robbert Hoeffnagel

Robbert Hoeffnagel

Editor @ Belgium Cloud

Pin It on Pinterest

Share This