Sint-Truiden brengt alle burgers samen in één slimme Stadsapp

1 februari 2017

Inwoners kunnen het beste wat Sint-Truiden te bieden heeft, voortaan ook beleven in één innovatieve Stadsapp. Een melding doen, een document aanvragen bij de stadsdiensten, een bestelling plaatsen bij een handelaar, de activiteiten van de lokale verenigingen volgen, …: het kan allemaal via de Stadsapp. Door de gegarandeerde koppeling met de elektronische identiteitskaart (eID) bouwt het stadsbestuur aan een slim digitaal platform. Hierbinnen kunnen de stad met de burgers, de burgers met de stad en de burgers onderling op een veilige manier via de smartphone met elkaar communiceren. Geen enkel lokaal bestuur heeft Sint-Truiden dit voorgedaan.

Sint-Truiden trekt de kaart van de toekomst en die toekomst is digitaal. Op woensdag 1 februari stelt het stadsbestuur zijn innovatieve projecten voor op het jaarlijkse netwerkevent, dat dit keer volledig in het teken staat van digitalisering. Eén van de meest opvallende nieuwigheden is de unieke Stadsapp. Die bundelt het beste wat de stad te bieden heeft in één slimme en gebruiksvriendelijke toepassing.

Veilig digitaal platform voor alle burgers

Recente statistieken tonen aan dat 53% van de Vlamingen een smartphone heeft. Dat cijfer gaat jaar om jaar in stijgende lijn en het toestel is ondertussen zowat het belangrijkste communicatiemiddel geworden waarmee de burgers met de wereld in contact staan. Voor een overheid is het dus ook het kortste kanaal om met hen te communiceren.

“En dat kanaal stellen wij open met onze Stadsapp. Maar we doen meer dan dat. We zorgen voor één platform, waarmee we eigenlijk alle Truienaren samenbrengen. Handelaars, verenigingen, zorgverstrekkers, de individuele burgers en wijzelf staan als ware via de app met elkaar in contact. Als lokale overheid staan wij het dichtst bij de mensen. Wij zien het als onze taak om hen in een digitale omgeving op een veilige manier met elkaar te verbinden”, zegt burgemeester Veerle Heeren.

“Een community (lokale overheden, lokale economie, verenigingen en inwoners) laten communiceren, participeren en consumeren, daar gaat het ons om bij Onze Stad App. De stad Sint-Truiden heeft die boodschap helemaal begrepen en zet volop in om die community op te zetten en uit te bouwen”, aldus Tom Van Hecke van Onze Stad App.

Volwaardige digitale dienstverlening

Concreet betekent dit dat de burgers een vraag kunnen stellen aan het stadsbestuur of een melding kunnen doen. Hiervoor kunnen ze hun elektronische identiteitskaart (eID) koppelen met de Stadsapp. Als ze dit doen, kunnen ze ook heel eenvoudig officiële documenten aanvragen via de app, die ze nadien onmiddellijk in hun mailbox krijgen.

Vandaag kunnen onder andere attesten van woonst, leven, nationaliteit en gezinssamenstelling via de app aangevraagd worden. Binnenkort komen daar nog een heleboel andere documenten bij en zullen burgers ook via de app een afspraak kunnen maken met de stadsdiensten. De bedoeling is dat de Stadsapp op termijn evolueert naar een volwaardig digitaal alternatief voor de bestaande dienstverlening.

“Daarnaast is het voor de individuele gebruikers mogelijk om met elkaar te communiceren. Verder kunnen ook handelaars, verenigingen en zorgverstrekkers van de Stadsapp gebruik maken. Een bestelling plaatsen bij een winkelier, een tafel reserveren in een horecazaak, op de hoogte blijven van het nieuws van de lokale verenigingen, de wachtdiensten van artsen raadplegen, …: dat en zoveel meer kan allemaal via de app”, aldus Eerste schepen Pascal Vossius.

Gewaarborgde mobiele identiteit

“Er zijn natuurlijk gemeentes die vóór ons al een app lanceerden. Anderzijds zijn wij wel de eerste stad in Vlaanderen waar onze burgers in één veilige digitale gemeenschap met elkaar kunnen communiceren. Door de gewaarborgde koppeling met de eID – waar wij als lokaal bestuur als enige voor bevoegd zijn – maken we de identiteit van onze burgers bovendien mobiel. Hierdoor kunnen zij in een klik en een swipe via hun smartphone met ons contact opnemen, en kunnen wij ook hen informeren op een gerichte, slimme manier. Dat is ongezien in Vlaanderen en bij uitbreiding in heel Europa”, vertelt schepen van Digitalisering en Burgerzaken Carl Nijssens.

“Met het nieuwe wettelijke kader rond elektronische identificatie en initiatieven zoals die van de stad Sint-Truiden is België opnieuw één van de voorlopers op vlak van digitalisering”, aldus Bart Renard, directeur bij VASCO Data Security. “Met de app brengen we de volledige stad letterlijk op 1 meter van de burger. Dankzij de eID kan de Truienaar nog beter met zijn stad communiceren, toegang krijgen tot meer diensten en heel wat tijd besparen. En dat allemaal op een veilige manier, dankzij onze technologie en jarenlange ervaring bij Tax-on-web en het internetbankkieren.”

Ontdek de mogelijkheden van de Stadsapp in het filmpje:

Robbert Hoeffnagel

Robbert Hoeffnagel

Editor @ Belgium Cloud

Pin It on Pinterest

Share This