Omzet uit cloud infrastuctuur in EMEA-regio groeit met 19,5% in Q3 2016

1 februari 2017

Investeringen in de cloud blijven toenemen. Leveranciers van cloud infrastructuur hebben in het derde kwartaal van 2016 in de EMEA-regio 1,5 miljard dollar winst gerealiseerd. Dit is 19,5% meer dan in dezelfde periode in 2015.

Dit blijkt uit de WW Quarterly Cloud Infrastructure Tracker van IDC. In totaal is 24,9% van de omzet in Q3 2016 in de EMEA-regio afkomstig uit de verkoop van servers, storage en Ethernet switches bedoeld voor cloud omgevingen. Dit is 6 procentpunt meer dan een jaar eerder. Als we kijken naar storage capaciteit was cloud storage goed voor 44,8% van de totale capaciteit in het derde kwartaal in de regio, wat neerkomt op een groei van 8,6% ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder.

De omzet uit cloud infrastructuur in miljarden dollars (bron: IDC)

10,9 miljard dollar omzet in 2020

IDC verwacht dat de markt in 2020 goed is voor een jaaromzet van 10,9 miljard dollar of 35,4% van de totale omzet in de markt. Vooral de toenemende volwassenheid en omarming van nieuwe cloud afhankelijke technologieën zoals het Internet of Things drijft het gebruik van de cloud aan.

“In West-Europa zien we steeds vaker niet alleen specifieke oplossingen op basis van 3rd Platform en Innovation Accelerator technologieën, maar ook innovatieve oplossingen die meerdere technologieën combineren om unieke waarde te bieden die technologieën individueel niet kunnen leveren”, zegt Kamil Gregor, onderzoeksanalist van de European Infrastructure Group bij IDC. “Verschillende opkomende industrie clouds in de regio combineren bijvoorbeeld data van Internet of Things edge apparaten met real-time en Big Data analytics in subverticals zoals geavanceerde gebouwautomatisering, asset management voor de maakindustrie en voorspellend onderhoud.”

Compliance met wetgeving remt omarming af

Gregor wijst erop dat compliance met wetgeving de omarming van de cloud in de EMEA-regio afremt. Vooral politieke onstabiliteit in de Europese Unie in zowel 2016 als 2017 en het einde van de tweejarige overgangsperiode van de EU General Data Protection Regulation (GDPR) spelen hierbij een belangrijke rol. De meest innovatieve grote bedrijven zoeken volgens het onderzoeksbureau nu manieren om deze problemen te mitigeren, bijvoorbeeld door blockchain technologie uit de wereld van financiële transacties toe te passen op de automatisering van compliance met regelgeving in complexe cloudomgevingen.”

Robbert Hoeffnagel

Robbert Hoeffnagel

Editor @ Belgium Cloud

Pin It on Pinterest

Share This