Uw data delen in de Cloud?

30 januari 2017

Wat doe je als u informatie tussen twee of meerdere personen wil uitwisselen? Het eerste antwoord wat ik meestal krijg te horen is per e-mail, maar daar dient het eigenlijk helemaal niet voor en veel systeem beheerders voorzien dan ook een limiet van 5 MB (Megabyte) per attachment, al was het maar om uw totale mailbox opslagcapaciteit onder controle te houden. Nog niet zo heel lang geleden kon u bestanden op een CD branden met een maximum van 700 MB maar dit was vooral tijdrovend en wou ook nog wel eens mislukken, waardoor de ontvanger de CD niet kon lezen. Een USB stick was daarom de uitkomst en al snel een populair middel om bestanden met elkaar uit te wisselen. Tegenwoordig zijn er al USB sticks die wel 1 TB (Terabyte) kunnen bevatten. Maar wat als je nu net geen stick bij de hand hebt of onvoldoende opslagcapaciteit?

Via de Cloud

Hierbij kan Cloud opslag een uitkomst bieden, het is relatief gemakkelijk om via een internet aansluiting een zogenaamde virtuele extra harde schijf toe te voegen aan uw computer, laptop of tablet. En de meeste zijn tot op zekere hoogte in aantal GB (Gigabytes) zelfs helemaal gratis te gebruiken. De meeste Cloud opslag diensten kunnen folders en bestanden synchroniseren op verschillende apparaten en rechtstreeks mediabestanden zoals video of audio afspelen. Sommige gaan een stap verder en laten u toe om met verschillende mensen tegelijk aan een tekst of rekenblad in hetzelfde bestand te werken.

Sommige van deze Cloud opslag aanbieders geven een beperkt aantal gigabytes aan opslagruimte gratis weg, maar zodra u het limiet heeft bereikt zal u in de buidel moeten tasten. Voordeel is wel dat deze dienst op eenvoudige wijze kan worden uitgebreid naar (nog) meer gegevens opslag, zonder dat de bestaande data zal worden aangetast. Enkel uw kredietkaart gegevens volstaan om uw virtuele harde schijf te vergroten en u mag zelfs per maand afrekenen. Logisch dat deze vorm van delen van informatie en data opslag erg populair is geworden bij de consument maar ook in bedrijven.

CloudMakelaar - Data in de Cloud

Hieronder volgt een overzicht van een aantal Cloud Service Providers die data opslag aanbieden:

Apple – iCloud

Wat OneDrive voor Microsoft is, is iCloud voor Apple: de eigen, ingebouwde cloud dienst die nauw met het besturingssysteem samenwerkt. Al is de iCloud als apart programma ook voor Windows beschikbaar. De iCloud is erg geschikt als u verschillende iPhone-gebruikers in uw gezin telt, het is dan een fluitje van een cent om pakweg foto’s met uw gezinsleden te delen.

Ook van Apple krijgt u standaard 5 gigabyte gratis opslagruimte. Daarna zijn er wat meer prijsblokken dan bij OneDrive: 50 gigabyte kost 99 eurocent per maand, 200 gigabyte 2,99 euro. Een terabyte komt op net geen 10 euro, 2 terabyte op net geen 20 euro. Aanbiedingen met Office zijn daar uiteraard niet bij.

Dropbox

De belangrijkste uitdager van OneDrive en iCloud is Dropbox, de dienst die de cloud hype enkele jaren geleden deels eigenhandig in gang zette. Ook Dropbox nestelt zich dicht tegen het besturingssysteem van uw pc aan zodat het gebruik zeer vlot gaat. Het openen van de meeste bestanden (pdf’s of Word-bestanden op uw gsm) kan rechtstreeks in de Dropbox-app.

Dropbox geeft niet meer dan een karige 2 gigabyte aan opslagruimte weg, maar u kunt wel ruimte ‘bijverdienen’, door bijvoorbeeld Dropbox aan te raden bij vrienden of collega’s. Als zij de dienst daadwerkelijk gebruiken, wordt uw account aangevuld. De smartphone-app zo instellen dat alle nieuwe foto’s en video’s automatisch op Dropbox bewaard worden, levert ook extra ruimte op.

Wie dat allemaal te veel gedoe vindt, kan gewoon betalen. Dropbox heeft maar één formule voor niet-zakelijke gebruikers: voor 9,99 euro per maand (of 99 euro per jaar) mag u 1 terabyte aan data opslaan.

Google Drive

Google kon uiteraard niet ontbreken in de cloud arena en lanceerde de Google Drive-dienst. Het bedrijf gaf er wel zijn eigen draai aan: Google Drive is meer dan een opslagdienst. Het is eigenlijk een verzameling van verschillende diensten onder één paraplu. Met het geïntegreerde Google Docs kunt u documenten en tabellen aanmaken en er met verschillende mensen aan samenwerken.

Ook de fotogalerij Google Photos is een op zichzelf staand onderdeel van Google Drive. Dat biedt voor veel gebruikers een welgekomen flexibiliteit, maar maakt het ook een wat rommeligere oplossing dan pakweg het afgelikte Dropbox.

Google is veruit het gulst met gratis opslagruimte: 15 gigabyte, al wordt die ook gedeeld met onder meer Gmail. Als u ermee instemt om niet het maximale te eisen van de kwaliteit van uw foto’s, mag u er zelfs zoveel gratis opslaan als u wilt. Heeft u toch nood aan uitbreiding, kost 100 gigabyte net geen 2 dollar per maand, 1 terabyte net geen 10 dollar. Google heeft ook nog abonnementen van 10, 20 en zelfs 30 terabyte in de aanbieding. Die laatste heeft met een maandelijkse factuur van net geen 300 dollar wel een stevig prijskaartje.

Microsoft – OneDrive

Wie een pc met minstens Windows 8 heeft, is ongetwijfeld het icoontje van Microsoft OneDrive tegengekomen. Die dienst zit standaard in de meeste Windows-pc’s. De diepe integratie met Windows is een troef. Bestanden slepen van of naar OneDrive gaat net zo gemakkelijk als naar eender welke andere map. OneDrive heeft ook apps voor iPhone en Android en werkt met de spelconsole Microsoft Xbox. Via de XBox kan u op een tv-scherm vakantiekiekjes bekijken of muziek beluisteren.

OneDrive geeft u 5 gigabyte gratis opslagruimte. Voor 2 euro per maand mag u 50 gigabyte vullen. 7 euro per maand of 69 euro per jaar geeft u recht op één terabyte en dan krijgt u ook nog een abonnement op Office 365, de kantoorsoftware van Microsoft. Tot slot is er een abonnement van 99 euro per jaar met telkens 1 terabyte opslagruimte voor maximaal vijf gebruikers. Zij mogen ook allen Office 365 gebruiken.

Voor een (nog) uitgebreider overzicht per opslagdienst kan u terecht op deze link

Met dank aan Frederic Petitjean voor zijn toelichting en lijst van de gratis aanbieders.

Peter Witsenburg

Peter Witsenburg

Information Security Implementation Lead Manager/Auditor & Data Protection Trainer in how to become GDPR compliant

Pin It on Pinterest

Share This