‘9 op de 10 inlogpogingen op bedrijfssystemen van Fortune 100-bedrijven is malafide’

27 januari 2017

Cybercriminelen proberen op grote schaal met behulp van op internet gepubliceerde gestolen inloggegevens in te loggen bij bedrijfssystemen van Fortune 100-bedrijven. Gemiddeld is maar liefst 90% van alle inlogpogingen bij deze bedrijfssystemen malafide.

Hiervoor waarschuwt beveiligingsbedrijf Shape Security, dat beveiliging levert tegen geautomatiseerde aanvallen op web- en mobiele applicaties. Regelmatig vinden er grootschalige datadiefstallen kwijt, waarbij miljoenen inloggegevens van gebruikers worden buitgemaakt. Lang niet alle gebruikers kiezen er echter voor unieke inloggegevens te gebruiken. Sommige van deze online gepubliceerde gestolen inloggegevens kunnen hierdoor worden misbruikt om toegang te verkrijgen tot andere websites en dus ook bedrijfssystemen.

Geautomatiseerd inloggen

Hier spelen de aanvallers op in door te proberen geautomatiseerd in te loggen op bedrijfssystemen met inloggegevens die zijn buitgemaakt bij online diensten. Door dit proces te automatiseren kunnen de aanvallers eenvoudig grote hoeveelheden inloggegevens uitproberen. Shape Security waarschuwt dat een enorme hoeveelheid gestolen inloggegevens online beschikbaar zijn. Zelfs als slechts een zeer klein percentage van deze inloggegevens blijkt te werken, kunnen aanvallers duizenden of zelfs miljoenen werkende accounts voor allerlei bedrijfssystemen, online diensten en websites in handen krijgen.

Uit het onderzoek van Shape Security blijkt daarnaast dat in 2016 in totaal 3,301,824,415 inloggegevens zijn gestolen door cybercriminelen. Deze gegevens werden buitgemaakt uit via allerlei incidenten, variërend van succesvolle phishingaanvallen tot databases die gekraakt zijn of malware die apparaten van eindgebruikers heeft geïnfecteerd. In totaal rapporteerden 51 bedrijven wereldwijd vorig jaar een datalek waarbij inloggegevens op straat zijn komen te liggen. In totaal werden deze bedrijven getroffen door 52 datalekken. De omvang van deze lekken varieert van enkele honderden inloggegevens tot één miljard inloggegevens. Bedrijven uit alle sectoren worden getroffen door datalekken.

Robbert Hoeffnagel

Robbert Hoeffnagel

Editor @ Belgium Cloud

Pin It on Pinterest

Share This