Zyxel Nebula biedt netwerkbeheer vanuit de cloud

9 januari 2017

Steeds meer infrastructuur en apps worden gebruikt en beheerd in de cloud. Deze ontwikkeling vraagt om een hoge beschikbaarheid van applicaties en eenvoudig netwerkbeheer. Zyxel, leverancier van netwerk- en telecomoplossingen, introduceerde eind 2016 daarom het nieuwe Nebula netwerkbeheerplatform. Het betreft een volledig cloud-gebaseerde beheeroplossing voor Zyxel Nebula access points, gateways, switches en security apparatuur. “Met Zyxel Nebula kunnen IT-afdelingen op afstand meerdere redundante netwerken uitrollen, beheren en eventuele incidenten voorkomen of snel oplossen. Dit leidt tot een hogere beschikbaarheid van het netwerk en meer productiviteit”, vertelt Peter Bos, Head of Channel van Zyxel Benelux.

“Met het Zyxel Nebula portfolio kunnen IT-afdelingen, met ondersteuning van IT-dienstverleners, een complete infrastructuur van vaste en draadloze netwerken beheren via een eenvoudig licentiemodel. Nebula ontzorgt organisaties dankzij Control Centre, een cloud-gebaseerde netwerkbeheer toepassing. Het veilige Zyxel Nebula beheerplatform is speciaal ontwikkeld voor organisaties die meerdere locaties hebben, zoals hotelketens, retailketens, winkelcentra, scholen, horeca en het mkb”, aldus Bos.

Portfolio

Het Nebula portfolio bestaat uit cloud managed access points (NAP), cloud managed switches (NSW) en cloud managed security gateway (NSG). Bos: “Organisaties die voor Zyxel Nebula kiezen krijgen beschikking over razendsnel internet dankzij de ZyXEL Nebula NAP203 dual-band cloud managed access point. De gecombineerde snelheid bedraagt maar liefst 1,75Gbps. Dankzij een innovatieve antennetechniek heeft dit access point een groot bereik, zowel aan het plafond als aan de muur. Handig is ook dat gebruikers de richting van het uitzenden kunnen aanpassen zonder dat het apparaat opnieuw hoeft te worden opgestart. Hierdoor heeft een organisatie altijd draadloos bereik met zijn netwerkapparatuur. Alle Zyxel Nebula access points worden beheerd via de Cloud. Dit maakt het voor netwerkbeheerders een stuk eenvoudiger om op afstand meerdere netwerken te beheren en uit te rollen. Met de Zyxel Wireless Optimizer wordt de access point het best afgestemd voor beste prestaties. Via deze tool ziet de beheerder direct of de Zyxel NAP203 op de juiste locatie hangt, hoe die de prestaties kan verbeteren en wat de actuele dekking is van het access point. Zo zijn gebruikers altijd verzekerd van razendsnel internet.”

Zyxel Nebula access points voor indoor en outdoor

De krachtige Nebula dual-band access points zijn uitermate geschikt voor omgevingen met veel netwerkapparatuur, aldus Bos. “Zyxel Nebula biedt kwalitatieve Nebula indoor access points voor intensief internetgebruik die uitstekend geschikt zijn voor zowel kleine organisaties als bedrijven met meerdere locaties. De beheerder verbindt een access point gemakkelijk met een router en realiseert een sterke en betrouwbare netwerkverbinding. In sommige situaties is een Zyxel Nebula outdoor access point passender dan de indoorvariant. Een outdoor access point is bijvoorbeeld geschikt voor op een camping of festival waar veel bezoekers tegelijkertijd internet- toegang willen. Daarnaast is een outdoor access point ook handig bij horecagelegenheden of voor een kantoortuin.”

Cloud Managed Switches

Met de Zyxel Nebula Cloud Managed Switches (NSW) creëert de beheerder ook een sterk bekabelde netwerk. Bos: “Een router beschikt over het algemeen niet over genoeg netwerkaansluitingen om een volledig bekabeld bedrijfsnetwerk mee op te zetten. Een switch met meerdere extra poorten is dan de ideale uitbreiding. Handig is dat de Nebula switches zelf met een speciaal mechanisme ervoor zorgen dat hun verbinding met het Nebula Control Centre goed blijft functioneren en niet wordt verstoord. Zo kan de beheerder ook de Nebula switches altijd eenvoudig beheren via de cloud.”

Cloud managed security gateway

Naast kwalitatieve access points en switches, biedt Zyxel Nebula ook een cloud managed security gateway (NSG). Bos: “Deze gateway zorgt ervoor dat de verbinding is beveiligd, zowel de verbinding binnenshuis als buitenshuis via VPN. Het voordeel van de gateway boven een access point is dat de gateway de beheerder naast netwerkversterking ook inzicht geeft in het netwerkgebruik. De beheerder ziet bovendien niet alleen het draadloze, maar ook het bekabelde gebruik van diverse applicaties.”

Real-time

Het Nebula platform wordt beheerd via het Nebula Control Centre dat op een scherm overzicht biedt over het netwerk met real-time statistische informatie. Het intuïtieve browser-gebaseerde dashboard biedt inzicht in netwerkverkeer, functioneren en precieze locatie van apparatuur en analyseert netwerkgebruik real-time. Eventuele foutmeldingen kunnen snel worden voorkomen of preventief worden opgespoord waardoor er sprake is van een hoge beschikbaarheid van het netwerk, aldus Bos. “Met de Nebula Control Centre interface kan de beheerder via de cloud de netwerken van verschillende locaties beheren. Daarnaast krijgt de beheerder een informatieoverzicht met daarin de hoeveelheid verbonden gebruikers, het aantal aangesloten apparaten, de status van het netwerk en de activiteiten binnen het netwerk tot zes maanden terug.”

Nebula Mobile App

De Zyxel Nebula netwerkapparatuur kan worden beheerd via Apple iOS en Android smartphones die gebruik maken van de Nebula Mobile App. “Via QR-codes kan apparatuur automatisch en snel worden geregistreerd waardoor ze direct vanuit de cloud kunnen worden beheerd. Hierdoor zijn technische specialisten on-site niet meer nodig, omdat configuratie van hardware automatisch vanuit de cloud wordt uitgevoerd. Manuele configuraties worden hierdoor vrijwel overbodig en dat scheelt aanzienlijk in tijd en kosten”, zo besluit Peter Bos.

Managed services

IT-dienstverleners zoals service providers en MKB-resellers, kunnen met Zyxel Nebula meerdere netwerken van verschillende klanten vanuit één beheerconsole managen. Dit maakt het voor IT-dienstverleners interessant om een managed netwerkservice aan te bieden. Het Zyxel Nebula aanbod is onder andere ideaal voor bedrijven met meerdere vestigingen die dan geen grote zorgen meer hebben over hun netwerkbeheer. Met Zyxel Nebula kan je snel multi-site configuraties repliceren. Je krijgt een compleet overzicht van wat er in het netwerk gebeurt. Bij fouten kan er snel worden ingegrepen zodat de continuïteit van de business wordt gegarandeerd.

Pin It on Pinterest

Share This