Stoppen met studeren voor €15.000. Realiteit of marketing stunt?

26 december 2016

Op 21 december ll. konden we het volgende lezen in de media: “Stop met studeren en ontvang 15.000 euro”. Blijkbaar spoort de ambitieuze Leuvense start-up DataCamp studenten, die er een aantal jaren studeren op hebben zitten, aan om de aula voorgoed te verlaten en bij hen het vak te komen leren. Voor een 5-tal toekomstige medewerkers hebben ze €15.000 veil om op het aanbod in te gaan. Fictie (marketing) of realiteit?

Wat is het verhaal erachter?

DataCamp ontwikkelt een online platform dat data-analyse cursussen aanbiedt. Verdeeld over België en de US werken er momenteel 22 medewerkers. In het verleden haalde het bedrijf al 2,7 miljoen euro kapitaal op bij investeerders, duidelijk met de bedoeling om de verdere groei van het bedrijf te ondersteunen.

Vandaag ondervindt DataCamp echter moeilijkheden om geschikte mensen te vinden. Daarom richten ze nu hun pijlen op studenten die in de helft van hun opleiding burgerlijk ingenieur computerwetenschappen of informatica zitten. Een welkomstpremie van €15.000 zou een 5-tal onder hen hierbij over de streep moeten trekken.

Toch eens even checken op de website van DataCamp

Je vindt inderdaad op de website van DataCamp een 7-tal vacatures, maar waar je zou verwachten dat ze hier breed mee uitpakken op de homepagina van www.datacamp.com, is dit merkwaardig genoeg niet het geval. Je moet al helemaal naar beneden scrollen om daar een link “jobs” aan te treffen. Bovendien is er nergens sprake van de welkomstpremie van €15.000. Marketing-stunt?

Spin-off van de KU Leuven

DataCamp blijkt een spin-off te zijn van de KU Leuven. Toch eigenaardig dat een spin-off van de KU Leuven nu mensen van de universiteitsbanken, dus ook van diezelfde KU Leuven, wil weghalen. In De Standaard lezen we dat dit volgens CEO Jonathan Cornelissen van DataCamp komt omdat “ons onderwijs een eenheidsworst is die zegt dat iedereen even lang moet studeren. Terwijl sommigen sneller klaar zijn dan voor een job dan anderen. Cornelissen gelooft bovendien dat dit de toekomst is voor de gehele arbeidsmarkt: dat niet langer diploma’s, maar skills en ervaring je marktwaarde zullen bepalen” (bron: De Standaard).

Ik ben benieuwd of de KU Leuven blij is met dit soort uitspraken van een CEO van een van hun eigen spin-offs?

Waarde van een diploma

Cornelissen doet het uitschijnen alsof een diploma tegenwoordig geen tot weinig waarde meer heeft, en dan wordt er gemakshalve verwezen naar illustere voorbeelden zoals Jobs en Zuckerberg.

En ja, Cornelissen heeft wel degelijk een punt, zoals zovele anderen, dat ons onderwijs dringend werk moet maken van het beter “klaar maken” van mensen voor de arbeidsmarkt. Maar eerlijk gezegd, dat is een smeekbede die ik al tientallen jaren hoor vanuit de industrie. De realiteit is en blijft dat ondertussen diezelfde industrie de studenten met de hoogste diploma’s nog altijd van de universiteitsbanken komt plukken nog voor dat ze afgestudeerd zijn.

Toch eens even kijken wat een diploma waard is. Op www.vacature.com kunnen we een aantal starterslonen terugvinden in hun grote salarisenquête van 2014. We vermelden enkele starterslonen:

  • Burgerlijk ingenieur: €2.849 bruto per maand
  • Master Informatica: €2.826 bruto per maand
  • Master Wetenschappen (biologie, wiskunde, scheikunde, fysica, geologie, geografie): €2.588 bruto per maand
  • Industrieel ingenieur: €2.584 bruto per maand
  • Handelsingenieur: €2.511 bruto per maand
  • Master TEW: €2.323 bruto per maand
  • Bachelor Informatica: €2.151 bruto per maand

En weet u wat iemand met een middelbaar diploma in een administratieve functie als starter gemiddeld opstrijkt: een schamele €1.370 bruto per maand, of minder dan de helft van het startersloon van een burgerlijk ingenieur, en dan hebben we het nog niet eens gehad over de extralegale voordelen, zoals bedrijfswagen, gsm, laptop, enz.

Ik zou toch maar eens serieus nadenken vooraleer ik mijn universitaire studies overboord zou zetten voor een schamele €15.000. Want met een universitair diploma heb je die €15.000 gemakkelijk op 1 tot 1,5 jaar terugverdiend.

Welke diploma’s hebben de oprichters van DataCamp?

Toch ook eens even checken welke diploma’s de oprichters van DataCamp hebben. Dat zij geen moment getwijfeld hebben aan het behalen van hun diploma blijkt uit volgend indrukwekkend rijtje:

  • Johan Cornelissen, Co-Founder, CEO: Commercial Engineer, KU Leuven (2004-2009) & PhD Financial Econometrics, KU Leuven (2009-2013)
  • Martijn Theuwissen, Co-Founder, Sales & Marketing: MSc in Economics and Business Engineering, Accountancy, Finance, International Business, KU Leuven (2005-2012)
  • Dieter De Mesmaeker, Co-Founder, CTO: Master in Industrial Sciences – Electronics ICT, Internet Computing, GroepT Leuven (2008-2012)

Drie bollebozen dus!

Johan heeft 10 jaar doorgebracht aan de KU Leuven en vermeldt zelfs zijn doctoraat op www.datacamp.com. Bovendien kunnen we op LinkedIN lezen dat Johan en Martijn “Magna Cum Laude” zijn afgestudeerd en Dieter “with Great Distinction”.

Het moet toch zijn dat de oprichters enig belang hechten aan hun diploma en zelfs de graad waarmee ze zijn afgestudeerd.

Ik wens hen overigens veel succes toe met de verdere uitbouw van hun bedrijf. Met dergelijke diploma’s kan het toch niet misgaan …

Rudi Lenaerts is voorzitter van Belgium Cloud

Rudi Lenaerts

Rudi Lenaerts

Rudi Lenaerts zet zijn ervaring als ondernemer en bedrijfsleider in de ICT-sector – inmiddels meer dan 30 jaar waarvan ruim 25 jaar in leidinggevende functies – in om collega’s ondernemers en bedrijfsleiders bij te staan op diverse vlakken.

Pin It on Pinterest

Share This