De drie IT-trends voor ondernemingen in 2017

21 december 2016

CIO’s focussen in 2017 vooral op de implementatie van nieuwe technologie, zo voorspelt Country Manager Marie del Marmol van Insight Belux. Die evolutie garandeert immers blijvende groei, verzekert de continuïteit van bestaande bedrijfsprocessen en beveiligt IT voor de juiste kostprijs. Concreet? Verdere migratie naar de publieke cloud, introductie van Intelligent Digital Match en aandacht voor de GDPR en Risk Management.
Als CIO waak je in de eerste plaats over de bestaande workflow, want uitval betekent verlies voor een onderneming. De IT-infrastructuur moet dus altijd operationeel blijven. Meestal tegen dezelfde kost, maar vaak ook tegen een lagere kostprijs. Tweede uitdaging? Uitkijken naar nieuwe technologieën die de klant en dus ook de onderneming vooruithelpen.

Marie del Marmol ziet veel CIO’s hun aankoopadviezen grondig motiveren bij de Raad van Bestuur. “Die wil natuurlijk weten of zo’n investering resulteert in meer efficiëntie en een hogere omzet. Daar ligt dan ook de grote uitdaging op korte en langere termijn: technische innovatie ondersteunen en implementeren voor een beter bedrijfsresultaat. Over welke technologie gaat het dan? Drie categorieën: de Cloud, Intelligent Digital Match en GDPR & Risk Management.”

Verdere integratie in public cloud

Het nieuwe is er natuurlijk al lang af, maar de integratie in de cloud zet zich in 2017 door. CIO’s krijgen wel te maken met een nieuw dilemma: wat plaatsen we op de publieke en wat op de private cloud? “We zien een opmerkelijke evolutie: meer dan 32% kiest voor de publieke cloud. Vroeger beschouwden CIO’s de publieke cloud als een optie voor kleinere, zeg maar minder belangrijke applicaties. Maar vandaag de dag plaatsen almaar meer bedrijven ook belangrijke applicaties als SAP op de cloud.”

Bedrijven zullen ook bewuster contracten onderhandelen met de grote cloud-leveranciers (Amazon, Microsoft, Google en IBM). En je hebt Cloud-experts op de IT-afdeling nodig om die platformen optimaal te integreren in de bestaande infrastructuur en ze goed te beheren. Er zullen ook meer lift & shift-contracten afgesloten worden, kwestie van snel op te schuiven naar de publieke cloud. Die is trouwens nog altijd een pak goedkoper dan de customized cloud op maat van de onderneming. Maar hij vraagt wel om een grotere inspanning van de CIO.

Intelligent Digital Match doet zijn intrede

Intelligent Digital Match manifesteert zich op drie verschillende domeinen: Intelligence Everywhere, Artificial Intelligence en de bijbehorende slimme applicaties en Advanced Machine Learning. Anders dan bij de cloud gaat het hier nog om quasi onontgonnen terrein. 2017 wordt een pilootjaar op dat vlak, het uitgelezen moment voor CIO’s om met twee tot drie slimme applicaties te leren werken. Op termijn gaat het om een ingrijpende evolutie, en dat merk je eerst in de customer experience. 65% van de CIO’s zou nu al openstaan voor een aanpassing van zijn systeem en de introductie van een nieuwe manier van werken.

“Advanced Machine Working en Artificial Intelligence winnen ook aan belang in de analytics, het verwerken en interpreteren van data. Bedrijven hebben er steeds meer van, maar wat ben je ermee als je ze niet kunt verwerken? Dat geldt trouwens ook voor IOT (Internet of Things). Zo’n sensor levert veel informatie op, maar wat doe je ermee? Slimme technologie zal in de toekomst een enorme impact hebben.”

Conform de Europese wetgeving (GDPR) & Risk Management

De veiligheid van bedrijfsdata of security in het algemeen was al een belangrijke focus voor CIO’s – zelfs voor de CEO – en blijft dat ook in de toekomst. Logisch, want een geslaagde hackpoging kost je als bedrijf veel geld. Grote ondernemingen focussen al langer op veiligheid, nu nog de middelgrote en kleine spelers. Die denken vaak onterecht dat ze geen doelwit vormen. Onterecht, want 43% van de gehackte bedrijven zit in deze groep.

GDPR of General Data Protection Regulation bepaalt de regels voor het beschermen van individuele gebruikersgegevens in Europa. De EU geeft bedrijven nog de tijd tot 25 mei 2018 om te voldoen aan de norm, maar als CIO moet je nu al de nodige maatregelen nemen. Anders loop je achter de feiten aan en riskeer je als onderneming een zware boete (van 2% tot 4% van de omzet met een maximum van 20 miljoen euro). De aanpassingen vragen tijd, want security is natuurlijk een deel van de infrastructuur en de organisatie. Op termijn zal iemand zich ook voltijds moeten bezighouden met de privacy van de data. Is het systeem gehackt, dan vraagt GDPR bijvoorbeeld tekst en uitleg binnen de 72 uur.

Conclusie? Het wordt in 2017 enorm belangrijk voor bedrijven en CIO’s om de sprong te maken naar een echte end-to-end-oplossing. De hedendaagse CIO kent zijn business maar houdt ook de vinger aan de pols als het gaat over technische innovatie. Hij vindt ook de juiste profielen/experts om die nieuwe technologie te beheren. En de technische innovatie vraagt ook om een nieuwe manier van werken, met de focus op samenwerking.

Robbert Hoeffnagel

Robbert Hoeffnagel

Editor @ Belgium Cloud

Pin It on Pinterest

Share This