Onderzoek: cloud-acceptatie op omslagpunt in financiële sector

14 december 2016

Nieuw onderzoek van Celent – gesponsord door Colt – laat zien dat de vraag naar cloud-gebaseerde diensten in de financiële sector een kritiek punt heeft bereikt. De cloud is voorbestemd om het belangrijkste delivery model te worden voor een aantal sleutelfuncties in de nabije toekomst. Het onderzoek, genaamd ‘The cloud comes of age in the capital markets’, toont aan dat de houding tegenover cloud is verzacht in de afgelopen 12-18 maanden. Deelnemers tonen meer waardering voor de security, stabiliteit en betrouwbaarheid van cloud-gebaseerde implementaties.

Het onderzoek laat zien dat de adoptie van cloud wordt gestimuleerd door vier kernfactoren: een toename in regulering (bijvoorbeeld MiFID II, Dodd-Frank), kostendruk, macro-economische onzekerheid (bijvoorbeeld Brexit, de Chinese economie) en de opkomst van fintech. De cloud is in opkomst om deze uitdagingen het hoofd te bieden. Het biedt bedrijven een meer behendige infrastructuur waarmee zij zich kunnen aanpassen op de voortdurend veranderende reguleringen, de wildgroei aan handelsapplicaties en de noodzaak om snel connectie te maken met meerdere liquididiteitsbronnen. Bovendien is de cloud een belangrijke motor achter de innovatie van fintech, aangezien het de implementatie van nieuwe ideeën vergemakkelijkt en de kosten van mislukkingen terugdringt.

Tegelijkertijd toont het onderzoek aan dat er nog steeds hindernissen te overwinnen zijn voor een brede invoering van de cloud. Namelijk dataopslaglocaties, aansprakelijkheidsrisico en organisatorische traagheid.

Het rapport “The cloud comes of age in the capital markets” is hier te downloaden.

Robbert Hoeffnagel

Robbert Hoeffnagel

Editor @ Belgium Cloud

Pin It on Pinterest

Share This