Mechelen biedt als eerste stad mobiele eID aan voor gebruik stadsdiensten

8 december 2016

VASCO Data Security, als enige bedrijf gecertifieerd door de Belgische overheid om betrouwbare mobiele identiteiten aan te bieden, en Stad Mechelen, die in België een voorlopersrol speelt op vlak van digitalisering van diensten, bieden de Mechelaar nu ook veilige en gebruiksvriendelijke mobiele diensten aan voor een eenvoudige persoonlijke stadsadministratie. Stad Mechelen is de eerste Belgische stad die via het authenticatieplatform MYDIGIPASS zijn burgers de mogelijkheid biedt om via een mobiel toestel officiële documenten aan te vragen en afspraken te regelen.

MYDIGIPASS is de door de Belgische overheid gecertifieerde oplossing die geverifieerde en dus betrouwbare identiteiten samen met sterke authenticatie aanbiedt in één online platform. Nadat een persoon zich online aanmeldt op het platform met zijn persoonlijke elektronische identiteitskaart en kaartlezer wordt de betrouwbare online identiteit gecreëerd. Bij alle volgende gelegenheden kan de persoon met zijn mobiele toestel inloggen op het MYDIGIPASS platform. Van daaruit kan hij met zijn betrouwbare online identiteit verder aanloggen op verschillende toepassingen, waaronder nu ook het e-loket van de stad Mechelen.

Mechelen is de eerste stad die digitale dienstverlening via MYDIGIPASS aanbiedt. Concreet betekent dit dat de Mechelaars met hun mobiele toestel via MYDIGIPASS en hun geverifieerde online identiteit kunnen inloggen op het e-loket van de stad. Van daaruit kan de Mechelaar officiële documenten, zoals een Uittreksel uit het strafregister en een Bouwaanvraag, of een afspraak aan het loket in het Huis van de Mechelaar aanvragen vanop eender welke locatie. Daarenboven worden de meest voorkomende persoonsgegevens automatisch ingevuld, zodat de Mechelaar niet langer telkens dezelfde gegevens moet invullen.  Een belangrijk voordeel is de flexibiliteit; niet alleen moet de Mechelaar zich niet meer verplaatsen om deze aanvragen te doen, daarenboven moet hij geen gebruikersnaam en wachtwoord onthouden om in te loggen.

Het e-loket van de stad Mechelen is de nieuwste grote toepassing die beschikbaar is via het MYDIGIPASS platform. Eerder konden MYDIGIPASS gebruikers al eenvoudig inloggen op Tax-on-Web, Monizze, Unibet, de Bib, enz. Andere Belgische steden zullen al gauw dit voorbeeld volgen.

“Gebruiksgemak is de sleutel naar een eenvoudige dienstverlening voor de Mechelaar,” zegt Stefaan Deleus, schepen van ICT en Administratieve Vereenvoudiging. “Mechelen is steeds op zoek naar een verbetering van de diensten voor onze inwoners. Met ons e-loket en nu ook de gemakkelijke en betrouwbare mobiele toegang tot de diensten op eender welk tijdstip vanop eender welk toestel met een internetverbinding, zetten we weer een stap in de richting van de Mechelaar. Vanaf nu draagt de Mechelaar de stad in zijn broekzak. Wij zijn nu een stap dichter bij een virtueel stadhuis.”

“Dankzij een veranderde (mobiele) technologie is ook het consumentengedrag veranderd,” zegt Bart Renard, Director Business Development bij VASCO Data Security. “Consumenten, en bij uitbreiding burgers, verwachten een flexibele dienstverlening zonder beperkingen. Veiligheid en gebruiksgemak gaan daarbij voorop. Mechelen neemt hierin de voortrekkersrol op de weg naar een efficiënte en veilige Smart City.”

Pin It on Pinterest

Share This