E-SIM: de grootste telecomrevolutie sinds mobiele data

7 december 2016

BTG – een Nederlandse belangenvereniging van grootgebruikers van telecommunicatiediensten – is, met diverse technologiepartners, erin geslaagd om op een Nederlands mobiel netwerk tussen provider te schakelen zonder de simkaart te vervangen. De test werd uitgevoerd met een nieuwe, volgens de GSMA-standaarden, ontwikkelde simkaart, de E-SIM. Het wisselen tussen providers is de eerste stap. In de toekomst kunnen bedrijven de E-SIM ook inzetten voor authenticatie, bijvoorbeeld bij toegangspoortjes en beveiligde netwerken.

Schakelen tussen providers

De E-SIM geeft gebruikers keuzevrijheid en flexibiliteit. Schakel je tussen providers, dan worden de profielen van afstand op de simkaart geschreven. Er zijn al enkele mobiele apparaten die dit ondersteunen, maar vooralsnog niet op Nederlandse netwerken. De test hiervan is nu met succes afgerond door BTG en o.a. haar leden ASPIDER-NGI, SURFnet, Schiphol Group en sTN Telefact.

De E-SIM is een uitkomst voor de grootzakelijke markt. Het wordt mogelijk om met één druk op de knop duizenden werknemers over te zetten naar een andere provider. Dat is niet alleen gemakkelijk bij het overstappen. Het geeft bij bedrijfskritische communicatie ook de oplossing in gevallen van netwerkstoringen of slechte dekking.

Jan van Alphen: “De eerste resultaten zijn bemoedigend. Het is goed om te constateren dat het een en ander technisch mogelijk is en het een begaanbare route lijkt te zijn. Vanuit strategisch oogpunt streeft BTG naar de invulling van een samenhangend mobiel ketendienstverleningsmodel. Vraag, mogelijkheden en aanbod moeten goed op elkaar zijn afgestemd. Hierin bevindt zich de kernwaarde van de door ons beoogde innovatie.”

Authenticatie via E-SIM

BTG en leden gaan nu de tweede revolutionaire toepassing van de E-SIM testen. Dit is het installeren van bedrijfseigen applicaties op de simkaart. Deze applicaties werken onafhankelijk van het providerprofiel. Dankzij een secure element in de E-SIM wordt vastgelegd of de gebruiker gerechtigd is bepaalde applicaties te gebruiken. De mogelijkheden hiervan zijn eindeloos. Toegangspoorten in gebouwen of op treinstations gaan open op basis van de smartphone. Beveiligde wifi-netwerken geven geregistreerde apparaten automatisch toegang. Er kunnen veilige mobiele betalingen worden gedaan. Naar aanleiding van het E-SIM-project is BTG een strategische samenwerking aangegaan met SURFnet. Dat wil op termijn oplossingen bieden aan onderwijs- en onderzoeksinstellingen, voor indoor- en outdoordekkingsproblematiek.

Ontwikkeling

De testresultaten van bedrijfseigen applicaties op de E-SIM worden in Q2 2017 verwacht. Ook de commerciële introductie staat gepland voor volgend jaar. Vorige week publiceerde GSMA versie 2 van de technische standaard, die leidend is voor de ontwikkeling van de E-SIM.

Jan van Alphen: “We willen de E-SIM ontwikkelen zodat organisaties zonder SIM-swap van provider kunnen wisselen. Ze kunnen zelfs gebruikmaken van meerdere providers, indien dat nodig is. Dit willen we samenbrengen met andere vormen van mobiele dienstverlening, zoals authenticatie, autorisatie, location based services en/of mobiel betalen. Om dit mogelijk te maken, zullen we echter nauw moeten samenwerken met ICT-leveranciers en de mobiele providers.”

“Als zakelijke gebruikers zijn we er niet op uit om zelf fabrikant of leverancier te worden door op hun stoel te gaan zitten. We willen juist samenwerken en hun positie verstevigen door samen te bouwen. De vragen vanuit de zakelijke markt zijn het uitgangspunt. De strategische alliantie met de providers is dus van kritisch belang voor het succes van dit project. Dit is ook precies de rol die we als BTG willen innemen. We begeleiden het proces dat ertoe moet leiden dat er zaken gerealiseerd worden. En ook voor de E-SIM werken we daar hard aan.”

Robbert Hoeffnagel

Robbert Hoeffnagel

Editor @ Belgium Cloud

Pin It on Pinterest

Share This