Bedrijven besteden een derde van hun IT-budget aan hosting en cloud

7 december 2016

IT-managers verwachten komend jaar 34% van hun IT-budget uit te geven aan hosting en cloud diensten. Dit is meer dan in 2016, toen gemiddeld 28% van het IT-budget hieraan werd besteed.

Dit blijkt uit het ‘Voice of the Enterprise: Hosting and Cloud Managed Services’ onderzoek van 451 Research. Het onderzoeksbureau concludeert dat bedrijven in toenemende mate afhankelijk worden van externe bronnen voor infarstructuur, applicaties, beheer en security services. Veel hosting en cloud providers positioneren zichzelf primair als leveranciers van infrastructuur. Het is dan ook opvallend dat slechts 31% van het hosting en cloud budget wordt besteed aan infrastructuurdiensten. De overige 69% wordt uitgegeven aan andere diensten. Het gaat hierbij om:

  • applicatiediensten (42%)
  • managed services (14%)
  • security services (9%)
  • professionele diensten voor cloud enablement (5%)

Onbeheerde en zelfbeheerde diensten zijn populair

Ook blijkt dat veel bedrijven ervoor kiezen te investeren in onbeheerde of zelfbeheerde infrastructuur- of applicatiediensten. 44% van de uitgaven aan infrastructuurdiensten of applicatiediensten is gericht op producten die worden gecombineerd met extra managed of security services.

“De markt voor onbeheerde IaaS en SaaS wordt gedomineerd door grote hyperscale leveranciers. Deze investeringstrend indiceert echter een voorkeur voor het type gecombineerde diensten waarvoor een brede markt managed service providers juist gepositioneerd is. Er liggen dan ook sterke kansen voor service providers die een diverse reeks hosting en cloud diensten aanbieden die infrastructuur en applicatiehosting omvatten, evenals managed services en security services rond deze diensten”, aldus Liam Eagle, onderzoeksdirecteur bij 451 Research.

Breed scala aan leveranciers

Daarnaast geven bedrijven aan hosting en cloud diensten te gebruiken die door een breed scala aan leveranciers wordt geleverd. De meeste bedrijven geen in zee met public cloud infrastructure providers; 69% van de respondenten geeft aan met deze partijen samen te werken. Managed hosting providers staan op de tweede plaats en worden door 26% van de bedrijven ingezet.

IaaS en SaaS gebruik is sterk. Deze markten worden gedomineerd door een kleine hoeveelheid gevestigde spelers. “De markt voor onbeheerde infrastructuur en applicatiediensten is een ‘longer tail’ market, met grote kansen voor providers die de nadruk leggen op expertise in het opereren, optimaliseren en beveiligen van de infrastructuur en applicatieproducten die zij leveren”, aldus Eagle. “Het gaat onder andere om kansen om diensten te leveren door infrastructuur en applicatiediensten van de grootste IaaS en SaaS leveranciers te resellen.”

Pin It on Pinterest

Share This