Cloud Quiz – waar of niet waar?

26 november 2016

Tegenwoordig kan je er niet meer omheen dat er tijdens een gesprek tussen collega’s er minstens één keer het onderwerp Cloud wordt aangesneden. Opvallend is dat er dan steeds met meerdere maten en gewichten wordt gemeten. Uiteraard zijn er voor en tegenstanders van de Cloud en hebben beiden partijen hun redenen die voor ieder op zich zinnig klinken. Uiteindelijk worden er geen duidelijke uitspraken gedaan doordat de meesten onder ons vaak de verkeerde redenen aanhalen in hun betoog. Daarom leek het me een leuk idee om eens een aantal van die argumenten onder de loep te nemen en met ‘waar of niet waar’ te beantwoorden in een soort van de Slimste Cloud ter Wereld quiz.

Hieronder een aantal veel voorkomende argumenten over de Cloud in willekeurige volgorde:
de-slimste-cloud-ter-wereld-logo
De Cloud draait altijd om geld (waar/niet waar)?

Vaak wordt als argument voor de Cloud ‘kostenbesparing’ genoemd. De illusie bestaat dan ook dat hét grote voordeel van de Cloud is dat het goedkoop is. Maar volgens Belgium Cloud valt dit wel mee. Hoewel de prijzen dalen, vooral voor Infrastructure-as-a-Service (IaaS), is dat niet het geval voor alle Clouddiensten. Zo normaal is het dus niet dat de Cloud kosten bespaart. Vaak zal de bedrijfsinformatie op meerdere plaatsen worden verspreid door het gebruik van Cloud diensten, waardoor het beheren en beveiligen van de informatie de kosten enkel maar zal verhogen.

Alleen met de Cloud kan je goed zijn (waar/niet waar)?

Deze logica is het gevolg van Cloud washing, oftewel de doelbewuste en soms misleidende poging door een fabrikant van het re-branden van een oude dienst met het woord ‘Cloud’. Doordat alles maar ‘Cloud’ wordt genoemd, wordt het idee geschetst dat iets pas goed is, wanneer het Cloud is. De kunst is om de verschillen tussen niet Cloud oplossingen en de echte Cloud te herkennen en de definitie van de N.I.S.T. kan u daarbij helpen.

De Cloud moet voor alles worden gebruikt (waar/niet waar)?

Dit argument is gerelateerd aan de tweede stelling, ook dit refereert namelijk aan het idee dat de karakteristieken van de Cloud toepasbaar zijn op alles. Het moge duidelijk zijn dat er inderdaad een aantal gevallen zijn waarin de Cloud perfect past, maar niet alle applicaties en workloads behalen een voordeel uit de Cloud. Kortom niet alles kan vanuit de Cloud worden toegepast ook al wil soms de Cloud service provider u het tegendeel doen bewijzen.

Omdat de bedrijfsleider het wil (waar/niet waar)?

Veel organisaties noemen als reden voor het inzetten van de Cloud: ‘De CEO wil het’. Dit is echter géén Cloud strategie. Een Cloud strategie begint namelijk bij het identificeren van een bedrijfsdoel waarbij de mogelijke voordelen worden aangehaald en de mogelijke nadelen worden beperkt. De Cloud moet dus worden gezien als een middel om het doel te bereiken, waarbij het doel eerst duidelijk moet zijn.

Eén Cloud strategie of vendor is noodzakelijk (waar/niet waar)?

Nee, Cloud computing is niet één enkel ding en een Cloud strategie moet dat ook niet zijn. Cloud diensten zijn breed en bereiken meerdere niveaus, modellen, omvang en applicaties. Zoals de doeleinden en voordelen verschillend zijn, moet de Cloud strategie dit ook zijn. Ga dus niet op zoek naar één gestandaardiseerde Cloud!

De Cloud is minder veilig dan on-premise mogelijkheden (waar/niet waar)?

Cloud computing wordt vaak als minder veilig gezien. Dit heeft meer met vertrouwen te maken dan dat dit gebaseerd is op een redelijke analyse van daadwerkelijke beveiligingscapaciteiten. Volgens Gartner hebben er namelijk relatief weinig inbreuken op de beveiliging plaatsgevonden in de public Cloud. De meeste inbreuken vinden nog altijd plaats in on-premise datacenters.  Wanneer Cloud providers de veiligheid van hun Cloud hebben bewezen is er dan ook geen reden om bezorgd te zijn over de veiligheid hiervan. Vaak kan het behalen van ISO certificaten zoals ISO 27001 u meer zekerheid bieden en uiteraard is het raadzaam om de veiligheid van uw gegevens eerst af te toetsen.

De Cloud is niet voor bedrijfskritische gegevens of gebruik (waar/niet waar)?

Je hoeft de Cloud niet altijd te gebruiken. De Cloud wordt geadopteerd in stappen en in specifieke gevallen. Het is dan ook niet vreemd dat de kritieke systemen onmiddellijk in de Cloud worden gezet. Aan de andere kant zijn er ook bedrijven die al verder zijn met de Cloud, of daar zelfs in begonnen zijn. Voor hen is dit weer een ander verhaal.

Cloud = Datacenter (waar/niet waar)?

De meeste Cloud beslissingen moeten niet gaan over het compleet sluiten van het datacenter en volledig over gaan op de Cloud. Ook moet een Cloud strategie niet gelijk staan aan de datacenter strategie. Maar er moet ook niet totaal gescheiden van elkaar worden gewerkt. Het is belangrijk om te beseffen dat het datacenter niet hetzelfde is als de Cloud en dat hier een gezonde balans tussen moet worden gevonden.

Migreren naar de Cloud betekent automatische overname van Cloud karakteristieken (waar/niet waar)?

Ga er niet vanuit dat de Cloud eigenschappen onmiddellijk worden overgenomen wanneer je naar de Cloud migreert. Cloud eigenschappen zijn niet transitief. Maak dan ook onderscheid tussen applicaties die in de Cloud worden gehost en Clouddiensten.

Virtualisatie = Private Cloud (waar/niet waar)?

Virtualisatie wordt normaal gesproken gebruikt om technologie mogelijk te maken voor Cloud computing. Maar het is niet de enige manier om Cloud computing te implementeren. Zoals het niet per se nodig is, kan enkel virtualisatie ook niet alleenstaand functioneren. Virtualisatie staat dus niet gelijk aan de Cloud.

Hopelijk heeft deze quiz u voldoende inspiratie opgeleverd voor de eerstvolgende discussie over de Cloud.

Peter Witsenburg

Peter Witsenburg

Information Security Implementation Lead Manager/Auditor & Data Protection Trainer in how to become GDPR compliant

Pin It on Pinterest

Share This