‘Software draagt bijna een biljoen euro bij aan Europese economie’

22 november 2016

Software heeft een enorme impact op de Europese economie met een bijdrage van bijna een biljoen euro aan het bruto binnenlands product (bbp). Software zorgt voor bijna twaalf miljoen hoogwaardige en goedbetaalde banen, en voor bijna dertien miljard euro aan investeringen in onderzoek en ontwikkeling. Dat zijn de belangrijkste uitkomsten van het rapport ‘Software: A €910 billion Catalyst for the EU Economy’, dat vandaag is gepubliceerd door de BSA | The Software Alliance. Het rapport omvat data over de softwarebranche en de economische impact ervan, en werd samengesteld door The Economist Intelligence Unit.

Het rapport beschrijft de breedte van de software-industrie en de economische impact ervan in de EU en in de vijf grootste lidstaten. Het onderzoekt ook de voordelen van software en hoe die inzetbaar is als tool voor overheden, bedrijven en burgers.

Belangrijke uitkomsten:

  • Software draagt bijna een biljoen euro bij aan de Europese economie. De software-industrie leverde in 2014 een directe bijdrage van 249 miljard euro aan de Europese economie. Dat is twee procent van het bruto binnenlands product. Wanneer het volledige effect (indirect en geïnduceerd) wordt meegerekend, zorgt software voor een percentage van 7,4 procent van het bbp. Dat komt neer op 910 miljard euro.
  • Software zorgt voor bijna twaalf miljoen banen in de Europese Unie. In de Europese softwaresector zijn 11,6 miljoen mensen werkzaam. Dat aantal is meer dan de totale bevolking van België. In percentages gaat het om 5,3 procent van alle banen in de 28 Europese lidstaten. Direct zijn er drie miljoen mensen werkzaam in de branche en indirect en geïnduceerd nog eens 8,5 miljoen.
  • De software-industrie is goed voor 7,3 procent van alle interne R&D. Softwarebedrijven investeren veel in onderzoek en ontwikkeling – in 2013 meer dan 12,7 miljard euro. Dat is ruim 7,3 procent van de totale uitgaven aan research in de private sector in Europa.
  • Software zorgt voor economische voordelen voor lidstaten. Europese lidstaten profiteren van nieuwe banen die aansluiten bij de digitale economie en bij de kansen die moderne software biedt.
  • Duitsland: de software-industrie draagt 152,6 miljard dollar bij (inclusief indirecte en geïnduceerde effecten) aan de Duitse economie. Dat is vijf procent van het Duitse bbp. De sector is goed voor ruim 1,9 miljoen banen (inclusief indirecte en geïnduceerde effecten). Dat is 4,5 procent van alle banen in Duitsland.
  • Frankrijk: de softwaresector draagt 113,1 miljard bij (inclusief indirecte en geïnduceerde effecten) aan de Franse economie (5,3 procent van het Franse bbp). Het aantal banen komt uit op ruim 1,1 miljoen (inclusief indirecte en geïnduceerde effecten) of 4,4 procent van alle banen in Frankrijk.
  • Italië: de bijdrage van de softwaresector aan de economie is 50,8 miljard euro of 3,2 procent van het Italiaanse bbp. Het aantal banen in de sector is 743.921 (inclusief indirecte en geïnduceerde effecten) of 3,3 procent van alle banen in Italië.
  • Spanje: de bijdrage van de softwaresector aan de economie komt in Spanje uit op 35,8 miljard euro (inclusief indirecte en geïnduceerde effecten) of 3,4 procent van het Spaanse bbp. Het aantal banen bedraagt 624.471 banen (inclusief indirecte en geïnduceerde effecten) of 3,7 procent van alle banen in Spanje.
  • Verenigd Koninkrijk: de softwaresector draagt 160,2 miljard bij aan de economie. Dat is 7,1 procent van het Britse bbp. In het Verenigd Koninkrijk is de branche goed voor ruim 2,5 miljoen banen (8,4 procent van alle banen).

“In tegenstelling tot traditionele sectoren heeft softwaresector geen externe katalysator nodig om verandering teweeg te brengen – het is zelf de katalysator”, zegt Victoria Espinel, President en CEO van de BSA | The Software Alliance. “Software blijft de manier waarop we werken, plannen maken en zaken creëren, ingrijpend veranderen op manieren die we nu pas beginnen te begrijpen. Softwaregedreven innovatie en data-analytics zorgen voor voordelen in brede sectoren van de Europese economie. Elk onderdeel van een bedrijf of overheidsinstelling is afhankelijk van software om inventiever, creatiever, concurrerender en efficiënter te worden.”

“Wij roepen de EU op regelgeving te creëren, die deze veelbelovende technologie de kans biedt om te bloeien”, zegt Espinel. “Vrij verkeer van data over grenzen, het tegengaan van datalokalisatiemandaten, het stimuleren van Internet of Things-technologie en de ontwikkeling van een nieuwe-generatie digitale standaarden zouden sterke signalen zijn dat de EU de voordelen van software krachtig omarmt.”

Het volledige rapport van de BSA is beschikbaar op de website van de BSA | The Software Alliance.

Pin It on Pinterest

Share This