Kwart van de mkb’ers gebruikt gratis cloud storage

22 november 2016

Een kwart van de mkb’ers maakt gebruik van gratis cloud omgevingen om bedrijfsdata op te slaan. Van deze groep slaat een klein deel zelfs zeer gevoelige data zoals medische gegevens en bankgegevens op in deze gratis omgevingen.

Dit blijkt uit onderzoek van onderzoeksbureau Clutch onder 292 mkb’ers die gebruik maken van tenminste één cloud dienst. Clutch benadrukt dat veel data prima kan worden opgeslagen in gratis cloud omgevingen, zeker als het gaat om niet gevoelige data waarvan het uitlekken niet direct tot problemen leidt.

Gevoelige data in gratis cloud omgevingen

Een kleine groep mkb’ers slaat echter zeer gevoelige data op in gratis cloud omgevingen. Zo geeft 14% aan hier medische gegevens op te slaan, terwijl 11% bankgegevens heeft ondergebracht in een gratis cloud omgeving. 28% slaat financiële gegevens van zijn bedrijf hier op, terwijl 38% data heeft ondergebracht in gratis cloud omgevingen die van kritiek belang zijn voor hun bedrijfsvoering.

Clutch benadrukt dat dit tot risico’s leidt, aangezien gratis cloud omgevingen doorgaans niet het hoogste beveiligingsniveau bieden en het gebruik hiervan daardoor vaak niet voldoet aan richtlijnen.

‘Menselijke fouten vormen de zwakke plek’

87% van de mkb’ers is van mening dat data die zij in de cloud hebben opgeslagen veilig is. Slechts 3% noemt deze vorm van dataopslag ‘zeer onveilig’. Clutch benadrukt echter dat menselijke fouten doorgaans de zwakke plek vormen van cloud omgevingen. Als voorbeeld wordt een incident genoemd waarbij een pentester via een spear phishing aanval eenvoudig het wachtwoord voor een cloud dienst van een Chief Financial Officer in handen kreeg. Jacob Ackerman, CEO van SkyLink Data and Business Services, stelt dat bedrijven zich hier tegen kunnen wapenen door twee-staps authentificatie te omarmen.

Robbert Hoeffnagel

Robbert Hoeffnagel

Editor @ Belgium Cloud

Pin It on Pinterest

Share This