Koch investeert 2 miljard in Infor

17 november 2016

Infor, leverancier van branchespecifieke bedrijfsapplicaties die geschikt zijn voor de cloud, kondigt aan dat Koch Equity Development LLC (“KED”), een dochteronderneming van Koch Industries, Inc meer dan 2 miljard dollar in het bedrijf investeert. De investering geeft Infor toegang tot extra groeikapitaal om innovatie te versnellen, distributie uit te breiden en om de zakelijke softwaremarkt te veranderen.

infor1De investering van KED is een bevestiging van Infors strategie en groei – een traject dat zich kenmerkt door productinvesteringen, innovatie en een ondernemende cultuur. Koch Industries is een Amerikaanse multinational met wereldwijd circa 100.000 werknemers. Volgens Forbes is het met een jaarlijkse omzet van ongeveer 100 miljard dollar de een na grootste niet-beursgenoteerde onderneming in de Verenigde Staten. De investering biedt Infor toegang tot het grote ecosysteem van bedrijven die digitale transformatie overwegen.

Infor was het eerste bedrijf dat bedrijfskritische applicaties naar de cloud verplaatste. Nu heeft het bedrijf meer dan 66 miljoen cloud-gebruikers. De dubbelcijferige omzetgroei in het afgelopen kwartaal werd gedreven door een jaarlijkse groei van 130 procent in SaaS-omzet. Meer dan de helft van de software-inkomsten is afkomstig uit cloud-applicaties.

Infor maakt voor zijn cloud-strategie gebruik van Amazon Web Services. Hierdoor kan het bedrijf investeren in branchespecifieke functionaliteiten en hoeft het geen kapitaal te investeren in het onderhouden van een eigen datacenterinfrastructuur. De applicaties van Infor draaien op een hyper-scale cloud met cutting-edge data science en design. Ze bieden een basis voor de modernisering van bedrijven in de gezondheidszorg, fashion, retail, distributie, publieke sector en de maakindustrie.

Het managementteam van Infor staat onder leiding van CEO Charles Phillips. Hij leidt het bedrijf naar de nieuwe fase van groei, investering en innovatie. “Koch is wereldwijd een van de grootste particuliere bedrijven, met diverse holdings en enorme middelen om de nieuwe spannende groeifase te ondersteunen”, aldus Charles Phillips. “We zijn erg verheugd met hun steun. Sommige van de grootste bedrijven in de wereld benaderen Infor en zijn op zoek naar een modern alternatief voor de legacy opties omtrent bedrijfskritische applicaties. Infor heeft de omvang en het kapitaal om voor de Global 5000 een digitaal platform te bieden.”

Onder Phillips’ leiderschap investeerde Infor de afgelopen vijf jaar ongeveer 2 miljard in productontwerp en -ontwikkeling. Het bedrijf kwam met meer dan 400 nieuwe producten, 1700 integraties en 16.000 industry features in de CloudSuite-productlijn. Infor heeft 15.000 medewerkers en is actief in meer dan 170 landen. Belangrijke mijlpalen zijn onder andere:

  • Eerste Industry Cloud Company – Met het integreren van branchespecifieke functies in de applicaties werd Infor het eerste bedrijf om bedrijfskritische applicaties in de cloud in te zetten voor organisaties in de gezondheidszorg, publieke sector, retail en maakindustrie. Bedrijven willen niet langer de dure consultancy die in het verleden nodig was om branchespecifieke verbeteringen aan generieke softwareoplossingen toe te voegen.
  • Door duizenden micro-verticale en branchespecifieke functies in de applicaties te verwerken, kunnen alle klanten uit een specifieke branche deze functies in een multitenant cloud-omgeving delen. De implementatietijd en de kosten kunnen hierdoor verlaagd worden en toekomstige upgrades en verbeteringen zijn makkelijker door te voeren.
  • Dynamic Science Labs – Net buiten de campus van M.I.T. in Kendall Square bevindt zich het Infor data science team dat uit meer dan 70 PhD’s en voormalige professoren bestaat. Zij houden zich onder andere bezig met voorspellende analyses en machine learning. Recente innovaties op het gebied van retail en inventarisoptimalisatie zijn mogelijk dankzij Infor Dynamic Science Labs en toegang tot data op een hyper-scale cloud met onbeperkte rekenkracht.
  • Creatief bureau – Infor was het eerste bedrijf voor zakelijke softwareoplossingen dat een creatief bureau in New York oprichtte. Hook & Loop richt zich op ontwerp en de gebruikerservaring, een historisch zwak punt voor bedrijfsapplicaties. Door gebruik te maken van ontwerptalent in Manhattan heeft Hook & Loop de gebruikerservaring van bedrijfsapplicaties opnieuw gedefinieerd. Infor heeft recentelijk H&L Digital geïntroduceerd, klantgericht advies voor digitale transformatie-projecten.
  • Wereldwijd commerce netwerk – Infor ION, een middleware platform dat veel simpeler en toegankelijker is dan traditionele middleware. Het platform gebruikt open source Apache ESB en een simpel XML-gebaseerd publish-and-subscribe-model, dat gebruikmaakt van OAGIS-standaarden. De mogelijkheid om snel en simpel Infor- en niet-Infor-applicaties te integreren, maakt het een van de snelst groeiende producten van Infor ooit.

Infor is de enige leverancier van bedrijfsapplicaties met een direct commerce netwerk. Het GT Nexus-netwerk verbindt meer dan 28.000 bedrijven, banken, logistieke leveranciers, bemiddelaars en carriers om transacties te verwerken en samenwerking tussen deze partijen mogelijk te maken.

Transactie

De transactie, die wordt getoetst aan de gebruikelijke voorwaarden en wettelijke goedkeuringen, zal naar verwachting begin 2017 worden voltooid. De KED-investering is een combinatie van preferente en gewone aandelen.

De bestaande aandeelhouders van Infor, waaronder Golden Gate Capital en Summit Partners, behouden de controle over het bedrijf. KED heeft het recht om vier van de negen bestuurders in de raad van Infors moederbedrijf te benoemen.

Morgan Stanley en Bank of America Merrill Lynch fungeren als Infors financiële adviseurs. Gibson Dunn treedt op als externe juridische adviseur. Ook Credit Suisse heeft het bedrijf van financieel advies voorzien. Kirkland & Ellis LLP is de externe juridische adviseur van Golden Gate en Summit Partners. Rothschild, Inc. is de exclusieve financiële adviseur van KED. Jones Day is hun externe juridische adviseur.

Pin It on Pinterest

Share This