Vijf kenmerken van schaalbare bedrijfsapplicaties

14 november 2016

Schaalbaarheid gaat gewoonlijk over het op- of terugschakelen van resources of capaciteit, afhankelijk van de vraag. In het industriële tijdperk ging het dan vooral over fabrieken en supply chains. Tegenwoordig gaat het steeds vaker over de mogelijkheid om dynamisch en daar waar nodig die hoeveelheid IT te leveren die je zakelijke behoeften het beste ondersteunt. Als je moet wachten tot nieuwe software of hardware geïnstalleerd of geleverd wordt, kan dat in het huidige hysterische zakenklimaat je einde betekenen. Als je niet snel genoeg reageert, word je door je concurrenten voorbij gerend.

Het vermogen om snel extra capaciteit te kunnen leveren of juist terug te schalen is één van de belangrijkste voordelen van cloud-gebaseerde bedrijfssoftware. In een cloud-omgeving kunnen applicaties inspelen op gebruiksbehoeften op een manier waar traditionele software zich simpelweg niet mee kan meten.

Aangezien schaalbaarheid een voorwaarde is om een groeiende organisatie goed te kunnen ondersteunen, is het ook een basisingrediënt voor leveranciers van bedrijfsapplicaties die relevante producten willen bouwen. Maar niet alle applicaties zijn gelijk en de manier waarop schaalbaarheid gerealiseerd wordt kan ook sterk verschillen. Bedrijfskritische applicaties, zoals financiële en HCM oplossingen, moeten de algemene groei en verandering van ondernemingen kunnen bijbenen, maar stellen daarnaast sterk verschillende eisen.

In HCM, bijvoorbeeld, zijn er seizoensgebonden behoeften, zoals open inschrijvingen, jaarlijkse evaluaties, fiscale verplichtingen en andere cyclische gebeurtenissen, waardoor de vereiste capaciteit van het systeem gedurende het kalenderjaar kan variëren.

De behoeften van finance groeien daarentegen doorgaans regelmatig en snel, waarbij hoge eisen worden gesteld aan doorvoersnelheid en analysecapaciteit. Tegen het einde van belangrijke verslagperiodes gaat het nog harder: meer datapunten, meer onderlinge verbanden en meer behoefte aan inzicht in wat de cijfers betekenen. Voor veel CFO’s zijn hun financiële applicaties het dagelijkse dashboard van de business. Dat schept grote verwachtingen voor de partijen die dergelijke systemen op aanvraag moeten kunnen leveren.

Voor leveranciers van cloud-applicaties is het een uitdaging die verschillende eisen op te pakken zonder daarvoor de hele architectuur te moeten omgooien. Cloud-applicaties die schaalbaar zijn voor alle hedendaagse behoeften, zijn gewoonlijk ontwikkeld door leveranciers die hun aanbod baseren op een innovatieve architectuur, met behulp van technologie die het mogelijk maakt kleine gedistribueerde apps te leveren, in plaats van grote geïntegreerde en complexe systemen. Dergelijke flexibele cloud-architecturen zijn herkenbaar aan de volgende eigenschappen:

Microservices: Een microservices aanpak is voor een cloud-leverancier een ideale basis voor schaalbaarheid. Door grotere diensten op te splitsen in meerdere kleine diensten, zijn applicaties beter in staat grote hoeveelheden transacties te verwerken. De vraag bepaalt welke diensten worden aangesproken. De capaciteit wordt naar behoefte verdeeld over de verschillende diensten.

Open standaard API’s: Zoek naar leveranciers die op open standaarden gebaseerde API’s ondersteunen om de bedrijfsvoering en -processen volledig met diensten te kunnen ontsluiten. In het beste geval maken ze gebruik van een integratieformaat (SOAP of REST), zodat microservices overweg kunnen met de meeste bekende talen en middleware integratieplatforms aan de client-zijde.

Grid computing: Grid computing maakt parallelle gedistribueerde verwerking mogelijk voor taken zoals salarisadministratie, financiële processen, rapportages en andere transactiesoorten. Een cloud-architectuur met in-memory computing biedt de mogelijkheid om uitgebreide query’s, aggregaties en analyses los te laten op zeer grote datasets zonder dat dit problemen oplevert.

Enterprise Service Bus (ESB): De belangrijkste bedrijfsapplicaties staan nooit op zichzelf en moeten kunnen integreren in en met andere applicaties en diensten. Om met een schaalbare, op diensten gebaseerde architectuur te kunnen werken, moeten de applicaties kunnen vertrouwen op een ESB die het mogelijk maakt integraties te schalen en onderling te verbinden. Die ESB moet alle bekende standaarden, protocollen en formaten ondersteunen en universele connectiviteit bieden voor alle soorten zakelijke applicaties, informatie en processen.

Beschikbaarheid: Het komt vast niet als een verrassing dat beschikbaarheid belangrijker wordt naarmate de behoefte aan een applicatie groter is. Om te kunnen schalen is het van belang dat een oplossing draait in een architectuur waarin het risico van storingen gespreid is. Dat is een ander voordeel van modulair opgebouwde diensten in een cloud-omgeving, waar nieuwe diensten bovendien eenvoudig zijn toe te voegen en bestaande diensten simpel kunnen worden aangepast.

Hoe ver we precies kunnen gaan met bedrijfsapplicaties is moeilijk te voorspellen, maar dat we altijd meer willen is zeker: meer data, meer beschikbaarheid, hogere acceptatie en meer functionaliteit. Om schaalbaar te blijven en waarde te houden voor gebruikers, zijn we aangewezen op technologische innovatie en een software architectuur die geoptimaliseerd is om altijd aan de meest recente eisen tegemoet te kunnen komen.

Rob Cools

Rob Cools

Product Marketing Director bij Workday

Pin It on Pinterest

Share This