De impact van Cloud op ERP oplossingen – deel 3

14 november 2016

In een eerste deel van deze blog vertelde ik dat ik precies 30 jaar geleden als jonge projectmanager kennis maakte met Copics van IBM, op dat moment wereldwijd de meest gebruikte ERP oplossing, en hoe heel wat bedrijven op hun honger zitten gebleven zijn omdat na meer dan 40 jaar ERP implementaties vele projecten niet aan de verwachtingen voldoen. In deel 2 van deze blog bespraken we de oorzaken hiervan en stelden we ons de vraag of ERP nog wel werkt. In deel 3 van deze blog gaan we dieper in op wat de impact van de Cloud op ERP oplossingen kan zijn.

De impact van de Cloud op ERP is immens

Laat ons niet rond de pot draaien. De impact van Cloud op ERP oplossingen is immens. Het gaat hierbij niet zozeer om de Cloud op zich, wat ik als ontplooiingsmiddel zou willen bestempelen, maar wel om wat door gebruik te maken van de Cloud als facilitator allemaal mogelijk wordt. Louter en alleen omdat de meeste ERP oplossingen zijn geconcipieerd en ontwikkeld in tijden toen er van de Cloud nog geen sprake was, zal het voor de aanbieders van deze oplossingen heel moeilijk worden om hun oplossingen zodanig aan te passen zodat ze kunnen meegenieten van al deze “Cloud” mogelijkheden. Herschrijven zal voor de meesten onder hen de boodschap worden, en we weten vanuit het verleden dat dat geen voor de hand liggende zaak is. En bovendien is het zo dat de Cloud niet het einddoel is, maar het platform creëert van wat nog maar het begin is van talloze nieuwe mogelijkheden.

Ook Gartner steekt niet onder stoelen of banken dat Cloud het ERP landschap grondig zal hertekenen. Reeds in 2014 voorspelde Gartner dat “in 2018 minstens 30% van de service-georiënteerde bedrijven het merendeel van zijn ERP applicaties naar de Cloud verhuisd zal hebben. Het concept van een enkele ERP applicatie die aan alle behoeften van een bedrijf voldoet is dood en is vervangen door een meer hybride ERP aanpak die Cloud point oplossingen combineert met een smallere “core” van on-premise ERP functionaliteiten, zoals financials en manufacturing”. Gartner voorspelde ook dat hybride ERP omgevingen de norm zullen zijn binnen 5 jaar. Bovendien voorspelde Gartner dat de komende 10 jaar nog meer ERP functionaliteit naar de Cloud zal verhuizen, en sommige organisaties zelfs hun volledige ERP functionaliteit naar de Cloud zullen verplaatsen. Dat met name service-georiënteerde bedrijven hierbij het voortouw nemen, mag niet verbazen. Zij vonden immers in het verleden zelden hun gading in de geïntegreerde aanpak van ERP oplossingen.

Toen ik recent een seminarie van SAP bijwoonde waarin SAP een blik wierp op haar toekomstige ontwikkelingen, was bovenstaande tendens meer dan duidelijk: simplificatie van de “core” functionaliteit, “appization” van bepaalde functionaliteiten, die niet langer bijzaak vormen maar ieder op zich hoofdzaak worden (waarbij de “core” louter als facilitator overblijft), losse koppelingen met allerlei gegevensbronnen die hun gegevens al dan niet bekomen uit “IoT” toepassingen.

Bij Microsoft zien we gelijkaardige bewegingen. Sinds de komst van Satya Nadella als nieuwe CEO in 2014 kan niet langer getwijfeld worden aan het belang van de Cloud binnen Microsoft. In sneltempo wordt het software aanbod aangepast aan de Cloud – en alle mogelijkheden van dien. Met op kop natuurlijk het vlaggenschip Office 365, maar ook Dynamics 365 is sinds kort een feit.

Welke tendensen zien we nog?

Tablets en smartphones zijn niet meer weg te denken uit ons privé leven, maar ook niet als professioneel hulpmiddel. Ook ERP oplossingen zullen hiervan gebruik maken door hun gegevens hierop te presenteren, uiteraard in een (aan)gepast formaat. “BYOD” is bovendien een tendens die ervoor zorgt dat medewerkers altijd en overal online willen zijn, zelfs thuis en in hun vrije tijd, waarbij ze gebruik maken van hun eigen PC of smartphone. Kortom, mobiliteit en flexibiliteit qua plaats en tijd zijn gegevens en niet meer weg te denken als standaard onderdelen van het “moderne werken”.

Bedrijven, en al helemaal niet de kleinere bedrijven, willen niet langer investeren in hardware infrastructuur, duur zowel in aanschaf als in onderhoud, en bovendien verouderd op het moment dat het in gebruik genomen wordt. Zij willen mee profiteren van schaalvoordelen op een hoger niveau en zich verzekeren van bedrijfszekere hardware via de cloud. Bovendien worden elementen zoals back-up en security beter aangepakt op datacenter niveau dan dat dit meestal het geval is als een bedrijf zelf in zijn hardware en software infrastructuur voorziet. Hoeft het nog gezegd te worden, dat hierdoor de focus ook verlegd wordt van IT problematieken naar business vraagstukken.

Een belangrijk neveneffect van werken met een “Software-as-a-Service” oplossing is dat bedrijven accepteren dat ze met een generalistische oplossing moeten werken en niet langer moeten zoeken naar de oplossing die een perfecte doorslag is van hun manier van werken, wat bijna altijd resulteerde in dure tot zeer dure aanpassingen van de standaard oplossing. SaaS oplossingen zijn inderdaad eenvoudiger waardoor ook de configuratie minder complex is. SAP, dat bekend staat om zijn complexe configuratie, werkt in zijn volgende versie aan een beduidend simpeler op te zetten applicatie.

Van CAPEX naar OPEX

Tenslotte, door de shift van CAPEX naar OPEX, zijn ERP oplossingen “nieuwe stijl” nu ook weggelegd voor kleinere organisaties. Ongetwijfeld omdat in een “Software-as-a-Service” model geen zware investeringen en bijhorende operationele kosten voor onderhoud en support van de interne infrastructuur meer nodig zijn. Voor enkele tientallen euro’s per maand kan je nu beschikken over oplossingen, die vroeger, omwille van de kostprijs, alleen maar bereikbaar waren voor grote bedrijven. En bovendien kan je klein starten, om later uit te breiden wanneer nodig.

Rudi Lenaerts is voorzitter van Belgium Cloud

Rudi Lenaerts

Rudi Lenaerts

Rudi Lenaerts zet zijn ervaring als ondernemer en bedrijfsleider in de ICT-sector – inmiddels meer dan 30 jaar waarvan ruim 25 jaar in leidinggevende functies – in om collega’s ondernemers en bedrijfsleiders bij te staan op diverse vlakken.

Pin It on Pinterest

Share This