BSA | The Software Alliance richt nieuwe compliancycampagne op Franstalige kmo’s

14 november 2016

BSA | The Software Alliance start een nieuwe bewustwordingscampagne, waarin het Franstalige Belgische kmo’s wijst op de noodzaak van inzicht in software compliancy. De campagne volgt op een soortgelijke en succesvolle campagne onder Vlaamse kmo’s, die in april 2016 plaatsvond. 

Recente analyses wijzen erop dat bedrijven zich niet altijd bewust zijn van gevaren van software inclompliancy, bijvoorbeeld door een gebrek aan juiste licenties voor server-, desktop- en veiligheidssoftware. Verder blijkt dat ze vaak niet in staat om op autonome wijze inzicht te krijgen in incompliancy binnen de eigen organisatie. Recent BSA-onderzoek toont aan dat voor 23 procent van alle bedrijfssoftware in België geen licentie aanwezig is, wat gelijkstaat aan een geschat jaarlijks omzetverlies van 173 miljoen euro (190 miljoen Amerikaanse dollar) voor de software-industrie. Om die reden start BSA | The Software Alliance een nieuwe mailingcampagne, waarin het bedrijven uitnodigt om te bekijken of hun situatie met betrekking tot softwarecompliancy in orde is.

BSA Performance Programme

In de brieven worden bedrijven uitgenodigd om gebruik te maken van de verschillende gratis diensten die beschikbaar zijn op www.bsa.be en via het BSA Performance Programme. Daarmee kunnen ze op een concrete manier hun eigen compliancysituatie beoordelen om het risico op illegaal softwaregebruik te verminderen. Het programma biedt bedrijven ook de mogelijkheid om advies te krijgen van een onafhankelijke expert op het gebied van software-assetmanagement, of om die expert een risicoanalyse of zelfs een audit te laten uitvoeren.

“We weten dat veel bedrijven die ongelicentieerde software gebruiken, dat doen zonder dat ze er erg in hebben”, zegt Georg Herrnleben, Senior Director Compliance & External Affairs voor de EMEA-regio bij BSA | The Software Alliance. “Dit is met name het geval in het Franstalige deel van België, waar bedrijven minder bekend zijn met onze organisatie en met het onderwerp softwarecompliancy in het algemeen. Door de hulp van het BSA Performance Programme te accepteren, krijgen deze bedrijven de kans om inzicht te krijgen in hun softwarelicentiestatus om zo een eerste stap te zetten richting beter softwaremanagement. Ook geven ze er het positieve signaal mee af dat ze er klaar voor zijn om compliant te zijn en te blijven.”

Resultaten van de Vlaamse campagne

Een halfjaar geleden startte BSA | The Software Alliance een soortgelijke campagne gericht op Vlaamse kmo’s in specifieke sectoren, die succesvol bleek. Als gevolg van de brieven vroegen meer dan vijfhonderd bedrijven extern advies en ondersteuning aan, die ze ook krijgen van gerenommeerde SAM-providers en het BSA Performance Programme.

Georg Herrnleben: “We geven absoluut de voorkeur aan open en constructieve relaties met bedrijven en brancheorganisaties boven de klassieke handhavingsaanpak. We zijn blij met de resultaten van de Vlaamse campagne, en ontvingen zeer positieve feedback van bedrijven die meededen aan het programma. We zijn ervan overtuigd dat ook deze Waalse campagne een grote groep bedrijven zal helpen om inzicht te krijgen in hun licenties. Dat neemt echter niet weg dat BSA blijft doorgaan met juridische stappen tegen bedrijven die doorgaan met het gebruik van ongelicentieerde software.”

Pin It on Pinterest

Share This