Tintri lanceert webservices-architectuur en RESTful API’s

2 november 2016

Tintri introduceert een nieuwe versie van zijn Tintri Operating System. Het nieuwe OS biedt nieuwe mogelijkheden voor automatisering en orchestration, die het gebruik en beheer van zakelijke clouds vereenvoudigen. De webservices-architectuur van Tintri biedt een mate van flexibiliteit en schaalbaarheid die te vergelijken valt met die van Amazon en combineert dit met de beveiliging en controle van een zakelijk cloud-platform.

De toewijzing van ICT-budgetten door organisaties verschuift in toenemende mate van traditionele ICT-infrastructuren naar de cloud. Volgens een recente enquête van IDC onder 11.350 ICT-besluitvormers zullen de uitgaven aan publieke clouds de komende drie jaar naar verwachting met 29,5 procent groeien, terwijl de investeringen in private clouds (op locatie dan wel extern gehost) met 51,5 procent zullen toenemen. Volgens de prognoses zal het budget voor traditionele ICT-infrastructuren in dezelfde periode met 18,8 procent dalen.

“Meer dan een derde van alle klanten van Tintri heeft een cloud-infrastructuur ingericht met onze technologie. Ze kiezen voor Tintri voor het creëren van een flexibele DevOps-omgeving voor applicatieontwikkeling en/of een uiterst schaalbare en geautomatiseerde infrastructuur voor hun bedrijfskritische applicaties”, aldus Ken Klein, CEO en bestuursvoorzitter van Tintri. “Dit komt omdat alleen Tintri de mogelijkheid biedt om eenvoudig en in een paar minuten duizenden virtuele machines in productie te nemen of uit de roulatie te halen. Aanbieders van cloud-diensten kunnen hun klanten gegarandeerde prestaties bieden door virtuele machines te isoleren en Quality of Service (QoS) per VM in te stellen.”

“We zetten de oplossingen van Tintri reeds in voor onze zakelijke cloud. Hun VM-bewuste ICT-opslag heeft voor een ingrijpende verbetering gezorgd van de manier waarop we onze infrastructuur beheren”, zegt Jeff Wilhelm, chief technology officer bij Envision Technology Advisors. “Tintri vormt de pijler waarop we native cloud-applicaties ontwikkelen, testen, implementeren en beheren. We kunnen daarmee naadloze ondersteuning bieden voor de groei van onze onderneming. Met de oplossingen van Tintri hebben we onze ontwikkelingscycli verkort en een einde gemaakt aan onze afhankelijkheid van opslag.”

Architectuur

De architectuur van Tintri is speciaal ontwikkeld om ondersteuning te bieden voor de eisen van een modern datacenter. De belangrijkste aspecten van het ontwerp van Tintri zijn:

  • Een webservices-framework: Tintri biedt een beheerlaag voor het inrichten van virtuele machines en andere storage-abstracties. Gebruikers kunnen nieuwe applicaties samenstellen door de webservices-architectuur van Tintri te integreren met hun infrastructuur en vervolgens functionaliteit toe te voegen met de RESTful API’s van Tintri.
  • Optimale programmeerbaarheid: Tintri biedt praktisch inzetbare, real-time analyses van native cloud-applicaties op het niveau van virtuele machines, vDisks en containers.
  • Autonome werking: Tintri biedt prestatiebeheer op het niveau van individuele virtuele machines en automatische, op beleidregels gebaseerde quality of service (QoS) voor prestatielagen. Tintri biedt organisaties de mogelijkheid om automatisch de prestaties van applicaties te waarborgen zonder tussenkomst van beheerders.
  • Schaalbaarheid: De horizontaal schaalbare architectuur van Tintri fungeert als één losjes verbonden pool van opslagcapaciteit. Gebruikers kunnen beginnen met een VMstore met een capaciteit van 17 terabyte en hun omgeving naar behoefte opschalen tot 10 petabyte en 160.000 virtuele machines zonder de noodzaak om extra personeel in te huren.
  • Integratie met het virtualisatie-ecosysteem: Ingebouwde functionaliteit en integratie met VMware vCenterTM en Microsoft Systems Center dragen bij aan overzicht, beheereenvoud en analysemogelijkheden voor de volledige infrastructuur, en niet alleen de ICT-opslag. Tintri biedt daarnaast ondersteuning voor het gelijktijdige gebruik van uiteenlopende hypervisors, zoals VMware vSphere®, Hyper-V, Citrix XenServer, Red Hat Virtualization en uiteenlopende distributies van OpenStack.

Automatisering

De mogelijkheid om opslagtaken te automatiseren is een belangrijk onderscheidend kenmerk van Tintri’s oplossingen. Tintri biedt klanten de mogelijkheid om tot 160.000 virtuele machines te beheren via een centrale console met geautomatiseerde beleidsregels en VM Scale-out-software. Dit zorgt voor een aanzienlijke reductie van de beheerinspanning. Tintri breidt zijn automatiseringsmogelijkheden uit met de introductie van de plug-in Tintri VMware vRealize® OrchestratorTM. Deze automatiseert diverse opslagbewerkingen, zoals het maken van snapshots, klonen, replicatie en het beheer van gegevenskopieën op het niveau van virtuele machines. Klanten kunnen vRealize Orchestrator integreren met beheer- en automatiseringssystemen van VMware zoals vRealize® AutomationTM en vCloud Director®. De plug-in maakt de bewerkingen van Tintri benaderbaar voor beheer- en orchestration-platforms op een hoger niveau.

“VMware vRealize Orchestrator maakt het mogelijk om complexe ICT-taken te automatiseren. Met deze plug-in breidt Tintri de mogelijkheden voor integratie met de oplossingen van VMware verder uit”, aldus Rob Smoot, vice president Product Marketing bij de Cloud Management Business Unit van VMware. “Tintri blijft het eenvoudig maken voor onze gezamenlijke klanten om binnen hun cloud te zorgen voor een hechte koppeling van de automatisering- en virtualisatiemogelijkheden van VMware met de VM-bewuste ICT-opslag van Tintri.”

Ondersteuning voor containers

Tintri introduceert daarnaast ondersteuning voor containers via vSphere® Integrated ContainersTM, dat deel zal uitmaken van VMware vSphere® 6.5. Gebruikers van VMware vSphere Integrated Containers kunnen hun processen ingrijpend verbeteren met containers zonder de noodzaak om hun volledige infrastructuur te herzien. Daarmee kunnen ze de vruchten plukken van Quality of Service (QoS) op het niveau van containers en real-time en voorspellende analyses.

Tintri kondigt daarnaast ondersteuning aan voor containers met Docker Volumes. Hiertoe maakt het gebruik van een Flocker-plug-in die door ClusterHQ wordt ondersteund. Klanten die containers op bare metal servers laten draaien kunnen persistente Docker Volumes opslaan in Tintri. Dankzij de integratie met Flocker biedt Tintri ook automatische koppelingen met orchestration-platforms zoals Kubernetes, Apache Mesos en Docker Swarm.

Analysemogelijkheden

Tintri Analytics biedt klanten cloud-gebaseerde mogelijkheden voor real-time en voorspellende analyses waarmee ze de planning en het beheer van hun datacenter kunnen verbeteren. Het door Elasticsearch ondersteunde Tintri Analytics is in staat om binnen één seconde miljoenen gegevens van 160.000 virtuele machines over een periode van diverse jaren te verwerken. De oplossing biedt daarnaast ondersteuning voor het modelleren van de behoefte aan opslagcapaciteit en prestatievermogen van gevirtualiseerde applicaties. In een binnenkort te verschijnen versie van Analytics worden prognoses van de behoefte aan rekenkracht toegevoegd ter ondersteuning van organische groei en simulatieprojecten.

Integratie met publieke clouds

Nieuwe integratiemogelijkheden maken het mogelijk om Tintri-implementaties in private clouds uit te breiden naar publieke clouds. Tintri S3 Connector zal zorgdragen voor een veilige opslag van de snapshots van Tintri in object storage-platforms zoals Amazon S3 en object storage-oplossingen op locatie zoals IBM Cloud Object Storage (voorheen CleverSafe). Tintri S3 Connector versleutelt alle back-upgegevens tijdens de opslag en het transport voor optimale beveiliging.
“Organisaties kunnen geen modern, cloud-gebaseerd model voor het aanbieden van ICT-diensten realiseren met een traditionele datacenter-architectuur”, aldus Tintri-CEO Ken Klein. “Elke technologie die is ontwikkeld met het oog op inflexibele legacy applicaties is alleen maar in naam geschikt voor de cloud. De oplossingen van Tintri fungeren daarentegen in het hart van het moderne datacenter: de webservices draaien op virtuele machines en binnenkort op containers. De beschikbaarheid van Tintri OS 4.3 en integratie met VMware vRealize Orchestrator brengen de realisatie van onze visie dichterbij en komen tegemoet aan de eisen van de cloud op het gebied van automatisering, analysemogelijkheden en integratie met publieke clouds.”

Robbert Hoeffnagel

Robbert Hoeffnagel

Editor @ Belgium Cloud

Pin It on Pinterest

Share This