Amazon Web Services is marktleider in public cloud IaaS markt

2 november 2016

Microsoft en Google zijn de snelste groeiers in de public cloud Infrastructure as a Service (IaaS) markt. Amazon Web Services (AWS) is echter marktleider met een marktaandeel van 45%. Hiermee is AWS ruim tweemaal groter dan Microsoft, Google en IBM, de respectievelijk tweede, derde en vierde grootste speler in de public cloud IaaS markt.

Dit blijkt uit cijfers van onderzoeksbureau Synergy Research Group. In de public Platform as a Service (PaaS) markt is de concurrentie heftiger dan in de public cloud IaaS markt. Desondanks blijft Amazon de grootste speler. Het bedrijf heeft een forse voorsprong ten opzichte van Salesforce, Microsoft en IBM. Als we kijken naar het managed private cloud segment is IBM de marktleider, gevolgd door AWS, Rackspace en NTT. Opvallend is dat de vier grootste speler (Amazon, Microsoft, IBM en Google) gezamenlijk meer dan de helft van de wereldwijde cloud markt in handen hebben. Alle partijen zien hun marktaandeel daarnaast nog steeds groeien.

synergy-research-group-cis_q316

Omzet stijgt hard

Nu de meeste bedrijven daarnaast hun financiële cijfers over het derde kwartaal van 2016 bekend hebben gemaakt schat Synergy dat de kwartaalomzet uit cloud infrastructuurdiensten (inclusief public IaaS, public PaaS en managed private cloud) uitkomt op ruim 8 miljard dollar. Naar verwachting blijft de omzet de komende tijd een fors groei doormaken van 50% per jaar. Public IaaS is het grootste segment binnen deze markt, al groeit de public PaaS markt het snelst. De database, Internet of Things en analytics subsegmenten binnen de public PaaS markt groeien allen met 100% of meer per jaar.

“Schaal is the name of the game, zeker in de public cloud markten”, zegt John Dinsdale, Chief Analyst en Research Director bij Synergy Research Group. “Amazon, Microsoft en Google blijven fors investeren in hun hyperscale datacenterinfrastructuur, en alle drie hebben recentelijk hun datacentervoetafdruk uitgebreid en plannen aangekondigd om in meer geografische regio’s actief te worden in de komende maanden. Deze schaal is voornaamste reden dat deze partijen in staat zijn marktaandeel te winnen en kleine spelers te dwingen tot consolidatie of het herfocussen van hun cloud activiteiten. Sommige tier 2 spelers proberen de trend te doorbreken en sommige zien sterke groei, waaronder Alibaba (vooral in IaaS) en Oracle (in PaaS).”

Pin It on Pinterest

Share This