Virtuele Datacenters zijn de toekomst

31 oktober 2016

Fysiek datacenter versus Virtueel datacenter

Nadat de servers en storage zijn gevirtualiseerd, is het netwerk het volgende logische onderdeel van de IT-infrastructuur dat men verder zal willen optimaliseren. Technologieën als Software Defined Networking (SDN) zijn dan ook sterk in opkomst. De noodzaak daartoe is er ook, want de omgevingen worden, mede door cloud computing, almaar complexer en manuele handelingen kunnen veel tijd vergen en fouten veroorzaken.

Snel op en neer kunnen schalen is een primaire eis geworden van IT-omgevingen. Het aantal gebruikers op het netwerk kan tijdelijk toenemen, om vervolgens weer te dalen. Het doorvoeren op het netwerk van zulke veranderingen is vaak een hels karwei. Systeembeheerders zijn dagen en soms weken bezig om de omgeving aan te passen aan de toename van het aantal gebruikers per systeem. Daarnaast moeten ze ook nog wachten op de hardware zelf. Dit handmatige beheer kost niet alleen waardevolle tijd en energie, het zorgde ook voor een vergrote kans dat er iets misgaat. Maar door virtualisatie gaan de ontwikkelingen erg snel. Het adequaat kunnen bijvoegen van nieuwe servers en andere resources is tegenwoordig in de meeste gevallen geen probleem meer.

Maar terwijl het met servers en storage een kwestie is van een nieuwe VM of het beschikbaar stellen van storage resources, komt bij netwerk virtualisatie meer om de hoek kijken. De uitdaging bij netwerk virtualisatie is dat er altijd een onderliggend fysiek netwerk meespeelt.

datacenter-connectivity

In plaats van dat de IT-omgeving sneller en schaalbaar wordt, zal daardoor de workload zelfs verdubbelen. Het fysieke en virtuele netwerk zouden eigenlijk probleemloos in elkaar moeten kunnen overlopen. Het IT-landschap is daarnaast ook steeds meer aan het veranderen, mede gedreven door Cloud computing. Applicaties waren bijvoorbeeld vrij eenvoudig en statisch, maar nu worden applicaties veel meer in diverse componenten verdeeld. Die componenten moeten met elkaar communiceren binnen een gevirtualiseerde omgeving.

Als men er uiteindelijk in zal slagen om ook het netwerk te virtualiseren, dan kan men de volledige omgeving binnen het datacenter eenvoudig gaan oppakken en verplaatsen. Afgekort noemt deze dienst V.D.C. wat staat voor Virtual Data Center en dankzij eenvoudige Copy & Paste toelaat om uw gehele IT omgeving over te hevelen naar een ander datacenter naar keuze. Hierdoor zal het mogelijk worden om eenvoudiger een redundante oplossing uit te bouwen, in geval er iets mis loopt in het primaire datacenter. Er zijn dan ook al heel wat Cloud Service Providers die deze diensten gaan aanbieden waardoor de keuze van het datacenter plotsklaps minder relevant zal worden. Wellicht dat de hele discussie omtrent de diverse Tier classificaties overbodig zal worden in de toekomst?

De top 10 Datacenters in België

Aan de hand van commerciële gegevens beschikbaar op de markt en vertrouwelijke gegevens die we kregen naar aanleiding van de 4e editie van de Telecom Inspirience Awards hebben wij een top 10 opgesteld, tevens genomineerden voor de uitreiking van Brons, Zilver en Goud op de Tia’s. Het gaat om datacenters, niet om bedrijven die al dan niet in België meerdere datacenters hebben. De inter-connectiviteit, direct of via carriers, operatoren en serviceproviders is ook in alle Belgische datacenters sterk aanwezig. Belgisch omdat er een perceptie bestaat voor dichtbij, misschien ten onrechte omdat die interconnectiviteit ook internationaal werkt. Via glasvezel wordt de latency herleid tot milliseconden, een probleem waar de banken wel moeite mee hebben.

de-digitale-hub-datacenters-in-belgie-deel-ii-e-paper

Waar multinationals connecteren is niet altijd te achterhalen. Voor de KMO’s, het gros van de (toekomstige) Belgische markt is deze nabijheid wel van enorm belang. Daarnaast ijvert de Europese Commissie ervoor om regels op te stellen voor het gebruik van informatie, waarmee ze Amerikaanse en wellicht binnenkort Chinese spelers verplicht om eventuele privacy gevoelige data binnen Europa te houden.

Hieronder vindt u in alfabetische volgorde onze top 10 datacenters in België.

Antwerp DC

Antwerpen

Colt Technology Services

Zaventem

Datacenter Oostkamp LCP

Oostkamp

Interoute

Gent

Interxion

Zaventem

LCL

Diegem

Level 3

Evere

NRB

Herstal

Orange

Nossegem

Proximus Net Center 1

Evere

Het verschil tussen sommige spelers en de gebruikte technologie is zo miniem is dat een rangorde bepalen onterecht zou zijn. Maar dat belet niet dat op 23 november 2016 de top 3 met een award beloond zal worden op basis van het oordeel van een vakjury.

Peter Witsenburg

Peter Witsenburg

Information Security Implementation Lead Manager/Auditor & Data Protection Trainer in how to become GDPR compliant

Pin It on Pinterest

Share This