De impact van Cloud op ERP oplossingen – deel 2

30 oktober 2016

In een eerste deel van deze blog vertelde ik dat ik precies 30 jaar geleden als jonge projectmanager kennis maakte met Copics van IBM, op dat moment wereldwijd de meest gebruikte ERP oplossing, en hoe heel wat bedrijven op hun honger zitten gebleven zijn omdat na meer dan 40 jaar ERP implementaties vele projecten niet aan de verwachtingen voldoen. In deel 2 van deze blog bespreken we de oorzaken hiervan om in deel 3 dieper in te gaan op wat de impact van de Cloud op ERP oplossingen kan zijn.

Waarom voldoen ERP implementaties dikwijls niet aan de verwachtingen?

Laat ons eerst eens kijken naar die ERP implementaties die wel succesvol blijken te zijn. Dan merken we op dat deze gekenmerkt worden door een aantal aspecten, die een rode draad vormen doorheen deze implementaties:

 • Er wordt bijna uitsluitend gebruik gemaakt van de meest recente release van een hoog aangeschreven ERP oplossing, waarbij dan nog volledig gebruikt gemaakt wordt van die modules, die onontbeerlijk zijn voor de business waarin men zich bevindt;
 • Er wordt minimaal gebruik gemaakt van “best of breed” uitbreidingen;
 • Master Data Management werd over alle applicaties heen geïmplementeerd;
 • Business Intelligence (BI) wordt uitvoerig gebruikt middels gebruiksvriendelijke tools;
 • Indien verantwoord en waar mogelijk, wordt er gebruik gemaakt van SaaS;
 • De TCO (Total Cost of Ownership) is onder controle en blijft op een redelijk niveau.

De realiteit is echter meestal dat bedrijven af moeten rekenen met een aantal omstandigheden, die hen in grote mate verhinderen om de volledige toegevoegde waarde uit een ERP implementatie te halen, zoals daar zijn:

 • Veel software add-on’s met weinig samenwerking tussen de verschillende add-on’s;
 • Diverse uit de hand gelopen maatwerkontwikkelingen, die nog nauwelijks te onderhouden zijn;
 • Applicaties die niet voldoen aan de huidige business behoeftes;
 • Technologisch verouderde ERP oplossingen en/of ERP oplossingen die technische gebreken vertonen;
 • Onderbenutte of nooit volledig geïmplementeerde ERP oplossingen;
 • Verschillende ERP oplossingen en/of releases in gebruik bij verschillende onderdelen van het bedrijf;
 • Geen of onvoldoende Master Data Management;
 • Geen of zwakke Business Intelligence (BI) tools;
 • Support problemen bij de leveranciers en/of bij de in-house medewerkers, die moeten instaan voor de ondersteuning;
 • Hoge en stijgende TCO (Total Cost of Ownership).

Werkt ERP dan eigenlijk nog wel?

In zijn blog, die op 06-10-2016 verscheen op deze site, ging Rob Cools dieper in op drie bepalende oorzaken waarom ERP volgens hem niet meer werkt. Ten eerste is de aard van zaken doen de laatste decennia fundamenteel veranderd. ERP wilde in eerste instantie een oplossing bieden aan productie gerelateerde en logistieke vraagstukken, terwijl onze economie geëvolueerd is naar een diensteneconomie. Ten tweede zijn de eisen aan de verschillende afdelingen veranderd. De traditionele ERP systemen werken met (te) beperkte informatiesets om een antwoord te kunnen bieden op de vragen die CEO’s en bestuurders stellen, en waarop ze snel een antwoord verwachten om beslissingen te kunnen nemen. En tenslotte zijn de verwachtingen t.a.v. software enorm gegroeid. ERP oplossingen zijn simpelweg niet geconcipieerd om op een snelle en flexibele manier hierop in te spelen.

In een derde en laatste deel van deze blog gaan we dieper in op de impact van Cloud op ERP oplossingen.

Rudi Lenaerts is voorzitter van Belgium Cloud

Rudi Lenaerts

Rudi Lenaerts

Rudi Lenaerts zet zijn ervaring als ondernemer en bedrijfsleider in de ICT-sector – inmiddels meer dan 30 jaar waarvan ruim 25 jaar in leidinggevende functies – in om collega’s ondernemers en bedrijfsleiders bij te staan op diverse vlakken.

Pin It on Pinterest

Share This