De impact van Cloud op ERP oplossingen – deel 1

16 oktober 2016

Precies 30 jaar geleden maakte ik als jonge projectmanager kennis met Copics, een MRPII oplossing ontwikkeld door IBM, en op dat moment wereldwijd de meest gebruikte ERP oplossing – alhoewel er van de term “ERP” toen nog geen sprake was en deze slechts een jaar of 10 later gelanceerd zou worden. Copics, dat overigens staat voor “Communications Oriented Production Information and Control System” draaide enkel op IBM S/370 en S/390 mainframes, was geschreven in Cobol, maakte gebruik van IBM’s hiërarchisch database management systeem DL/1 en werkte met de CICS transaction monitoring software. U zal wellicht denken: “Wat een voorhistorisch gedrocht moet dat geweest zijn!”. Toch was Copics het allereerste geïntegreerde “manufacturing planning and control system” waardoor het met recht als de voorouder van alle huidige ERP systemen beschouwd mag worden.

Een beetje geschiedenis

MRP (Material Requirements Planning) en later MRPII (Manufacturing Resources Planning) waren het rechtstreekse gevolg van de ontwikkeling van het eerste commerciële database management systeem in de jaren ’60 door Gene Thomas van IBM. Overigens, Oliver Wight, de geestelijke vader van MRPII, ontwikkelde de MRPII theorie terwijl hij aan het design van Copics werkte, opnieuw bij IBM. Legendarisch waren de “black books” – zo genoemd naar hun zwarte cover – waarin het concept van manufacturing planning in al zijn facetten werd uitgelegd. Er zijn zelfs kwatongen die beweren dat de eerste klanten die een Copics licentie kochten, enkel de “black books” geleverd kregen met de vraag wat men ervan vond. Copics werd aangekondigd in 1979 en vrij snel opgevolgd/vervangen door Copics II twee jaar later. Uiteindelijk verkocht IBM de broncode in 1999, nadat het al in 1994 besloten had geen licenties meer te verkopen van Copics. De competitie van met name SAP, in 1972 in het Duitse Walldorf opgericht door vijf voormalige IBM medewerkers, was eind jaren ’80 sterk toegenomen en bovendien begon IBM zijn strategie om zich om te vormen tot een services bedrijf toen al in te zetten. En tenslotte begonnen de eerste client-server ERP oplossingen hun intrede in de markt te doen. Niet dat deze nieuwe oplossingen inhoudelijk beter waren – de functionaliteit* van Copics, zeker in een productie-omgeving, kan nauwelijks onderschat worden – maar technologisch boden ze natuurlijk meer mogelijkheden; de user interface was veel beter, grafisch zag alles er aantrekkelijker uit, en de eerste rapport generatoren hadden inmiddels hun intrede gedaan, zodat het genereren van rapporten op een (relatief) eenvoudige manier mogelijk werd.

Op hun honger zitten gebleven

Toch zijn veel bedrijven, als het op ERP aankomt, op hun honger blijven zitten. Terwijl hen, onder het mom van een verbeterde efficiëntie en winstgevendheid, een trits aan competitieve voordelen en een meer uitgebreide dienstverlening aan klanten, werd voorgehouden dat ERP een oplossing zou bieden aan een aantal uitdagingen zoals het stroomlijnen van processen, het verminderen van de voorraad, het optimaal benutten van de productiecapaciteit, en uiteindelijk het nemen van betere beslissingen, is de realiteit dat na meer dan 40 jaar vele ERP implementaties niet aan de verwachtingen voldoen. Nog te dikwijls worden we geconfronteerd met het feit dat informatie, die nodig is om het bedrijf te runnen en ondanks zware investeringen in een ERP oplossing, niet of niet onmiddellijk beschikbaar is.

Welke rol de cloud hierin kan vervullen, licht ik toe in een tweede deel van deze blog.

Rudi Lenaerts is voorzitter van Belgium Cloud

* De functionaliteit van Copics omvatte wel degelijk alle facetten van MRPII: MPS, BOM, IC, PM, MRP, SOR, FAS, SFC, CRP, CC zijn voor logistiekelingen begrippen die al in “the early days” door Copics op een modulaire wijze ondersteund werden.

Rudi Lenaerts

Rudi Lenaerts

Rudi Lenaerts zet zijn ervaring als ondernemer en bedrijfsleider in de ICT-sector – inmiddels meer dan 30 jaar waarvan ruim 25 jaar in leidinggevende functies – in om collega’s ondernemers en bedrijfsleiders bij te staan op diverse vlakken.

Pin It on Pinterest

Share This